Nej, Adlibris sålde inte varannan fysisk bok i augusti – men hade 51 % av omsättningen

Adlibris hade ett rekordår 2020 och ökade försäljningen kraftigt. Foto: Pressbild.

Adlibris sålde inte varannan fysisk bok i augusti månad, vilket nätbokhandeln tidigare meddelat. Däremot hade de mer än halva omsättningen.

Boktugg har tidigare berättat om att Adlibris slog försäljningsrekord (alla tider) i augusti 2020. Dessutom sålde de varannan fysisk bok. Men det visar sig att det inte stämde riktigt.

När Akademibokhandeln tittade på den egna försäljningen och marknadsdata så fick de inte ihop siffrorna. Det kunde helt enkelt inte stämma att Adlibris sålt mer än hälften av alla fysiska böcker i volym.

– Jag har påpekat för Adlibris att deras påstående om att de sålde mer än varannan fysisk bok i augusti är felaktigt. Jag har också tillgång till marknadsdatan och dessutom vår försäljning och då blir det tydligt att det inte hänger ihop, säger Maria Edsman, VD för Akademibokhandeln.

Det bekräftas också av Adlibris.

– Vi uttryckte oss lite slarvigt att vi stod för varannan bok när det egentligen handlade om att vi hade 51 procent av omsättningen. Det är ju oftast omsättning man talar om när det gäller marknadsandelar. Men vi ska definitivt tänka hur vi formulerar oss nästa gång, säger Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris.

Så hur stor del av böckerna, räknat i antal exemplar, sålde då Adlibris i augusti?

– Det ska vara 44 procent av volymen, exklusive våra butiker, säger Elias Vieglins.

Och frågan är hur det ser ut med marknadsandelarna?

– Det kan jag inte uttala mig om eftersom datan bara säger totalen och inte enskilda aktörers andel, säger Maria Edsman.

Med andra ord – varje enskild aktör kan räkna ut sin egen marknadsandel.

För den som är intresserad av hur de olika försäljningskanalerna, både fysiska och digitala, har utvecklats under årets åtta första månader så skrev vi nyligen om Bokförsäljningsstatistik januari-augusti 2020. Men där handlar det alltså om de olika kanalernas andelar, inte de enskilda återförsäljarna. En annan intressant lista är topplistan över de enskilda titlar som dragit in mest pengar och sålts i flest exemplar – både digitala och fysiska – under andra kvartalet 2020.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.