Fråga Boktugg: Vad är ett synopsis?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag har en idé till en bok och funderar på hur jag ska börja skriva. I en del skrivarsammanhang pratas det om synopsis, borde jag börja med att göra ett sådant? Vad är det bra för och vad ska det innehålla?

Svar: Ett synopsis är en sammanfattning av en berättelse. Många författare använder sig av synopsis när de skriver, för att få struktur i berättandet och inte tappa bort den röda tråden. Det finns inga regler för hur ett synopsis ska se ut. Det kan vara alltifrån en kortfattad sammanfattning av handlingen till oerhört detaljerade Excel-ark över varenda scen i boken med tillhörande karaktärsbeskrivningar. Men i de flesta fall innehåller synopsis inga litterära element som gestaltningar eller dialoger.

En del författare har som rutin att jobba länge med ett synopsis och sedan stenhårt följa det för att inte tappa fokus. Andra föredrar att bara börja skriva och se vad som händer, och känner sig låsta och oinspirerade om det finns en utstakad plan. Vissa har ett synopsis som är i ständig förändring. Det finns inga rätt eller fel i hur arbetsgången med ett bokmanus ser ut. Vill du börja med att skriva slutet så är det fritt fram. Många böcker växer fram ur en enda scen, en dialog eller en karaktär.

Om du har en idé till en roman och drömmer om att få den utgiven räcker det i de allra flesta fall inte med ett synopsis för att få ett förlagsavtal. Förlagen vill oftast se att du kan färdigställa en hel bok och kunna bedöma hur du faktiskt skriver, inte bara att du kan skissa upp en bra story. Men att bifoga ett synopsis tillsammans med ett spontanmanus är ingen dum idé, eftersom du då visar att du har en genomtänkt plan. Det är dock sällan något krav.

Har du skrivit en bok utan synopsis är chansen stor att du kommer behöva skriva ett i efterhand, eftersom ditt förlag eller din agent kan få användning för det när de ska marknadsföra din bok och försöka sälja in den i olika sammanhang.

Övrig fakta: ordet synopsis är oböjligt och både en och ett synopsis är korrekt enligt SAOL.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.