Bilan Osman om ungas rasism: ”Värre än jag trodde”

"Vi behöver förstå vad som driver människor att begå den här typen av dåd eller gå med i den här typen av organisationer. Det tror jag är A och O. Hur ska vi bekämpa något som vi inte förstår?, säger Bilan Osman. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Hon har följt högerextrema miljöer som journalist. Nu debuterar Bilan Osman med en roman om en rasistisk skolskjutning.
– Många unga människor i Sverige känner att de, med våld, måste påverka samhället.

När tre människor dödades av en man med svärd i Trollhättan 2015 började Bilan Osman fundera på att skriva om en skolskjutning. Tio år senare debuterar hon med romanen Det var bättre förr. Boken skickades till tryck samma ödesdigra dag som Rickard Andersson kallblodigt sköt ihjäl tio personer i en skola i Örebro.

– Det var kusligt. Men det har alltid varit en tidsfråga innan det skulle hända i Sverige, säger hon på ett kafé i en Stockholmsförort.

Som journalist har Bilan Osman länge bevakat både högerextrem extremism och radikal islamism, och tvingas därför leva med skyddad identitet. Hon bär ständigt ett polislarm med sig, har blivit hotad otaliga gånger och misshandlad vid två tillfällen.

Boktugg Medium - välj din egen prenumerationsavgift från 200 kr per år!
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att prenumerera.


Komplext

Boken kretsar kring ett par ungdomar som växer upp på Vallön utanför Göteborg. Det är Liam, Leyla – och hennes mamma Fadumo, som flydde hit på 90-talet från krigets Somalia. Bilan Osman ville fånga komplexiteten i ett litet samhälle där alla känner varandra men där rasismen stadigt ökar.

Flera av dem hon själv växte upp med är i dag aktiva i högerextrema organisationer.

– Det är en stor anledning till att jag bevakar den högerextrema miljön. Jag ville beskriva den relationen, för det upplever jag saknas, säger hon.

I boken känner somaliska Fadumo allt mer att hon måste be om ursäkt i det lilla samhället, utan att riktigt veta för vad eller till vem. Det är en känsla många som utsätts för rasism känner igen, tror Bilan Osman.

– Man vet inte, har jag gjort något fel, varför stirrar den här personen? För många som utsätts tar det ett långt tag innan man vill erkänna för sig själv att det handlar om rasism.

“Jag har bevakat den högerextrema miljön i många år och har alltid haft som ambition att de ska kunna läsa mina texter och säga att det stämmer i sak. Det har varit komplicerat och svårt. Men samtidigt blir det en psykologisk process: om man fattar miljön och pratar med dem blir man mindre rädd”, säger Bilan Osman. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Radikal förändring

Bilan Osman inskärper att högerextrema idéer har normaliserats i Sverige de senaste tio åren – och att förändringen är radikal.

– Jag minns hur brutalt det kändes när SD kom in i riksdagen, jag tänkte att det kommer att påverka svensk politik, vilket det verkligen har gjort, säger hon och minns motståndet på 90-talet.

– Men nu är det som att alla har blivit maktlösa inför fascismen vilket alltid är problemet när den tar över. Den tas över genom tystnaden.

För att kunna ge en komplex bild av gärningsmannen har Bilan Osman hängt på digitala forum med extremhögern. Det kan tyckas kontroversiellt, men att förstå den miljön har gjort henne mindre rädd. Hon har också lärt sig att de ”ensamma gärningsmännen” långt ifrån är unika – många har liknande åsikter.

– Det är mycket värre än jag trodde.

Det var bättre förr

Det var bättre förr

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2025-05-21
  • ISBN: 9789113126067

Fakta: Bilan Osman

Född: 1992

Bor: Stockholm

Familj: En fem år gammal son.

Bakgrund: Har arbetat som journalist, researcher och kommunikatör. Är kolumnist på tidningen Syre, och har frilansat för Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens ETC. Har också arbetat på stiftelsen Expo.

Läser gärna: ”Jag växte upp med Henning Mankell, så jag är Mankell-nörd. Annars har det varit mycket somalisk poesi på sistone.”

Skrivplaner: “Ja det blir så tomt när man lämnat ett manus. Jag har redan börjat på nästa bok, som kommer att handla om en riktig person som har existerat i Sverige men som mördades för ett antal år sedan.”

Fakta: Bilan Osman om…

… organiserade högerextrema:
– Många fastnar fortfarande vid NMR, och de har tappat det jättemycket bland unga. Unga idag går med i Aktiv klubb, som är som en fight club – där huliganer möter nazister. Skinnskallarna har gjort comeback också, de är omkring 60 stycken organiserade skinnskallar bara i Stockholm, och kallar sig Stockholm skins. Man måste förstå trenderna, då kan man förstå människorna.

… dådet i Örebro:
– Jag tycker polisen har gjort ett extremt bra arbete. Man får komma ihåg att de inte har haft tillgång till hans mobil, vilket brukar vara avgörande för att fatta hur en person fungerar. Sedan var det någon kommunikatör som sade ”det finns inga tecken på rasism”. Det har funnits uppgifter om att han var inne och surfade på Nya tider strax innan dådet, som Aftonbladet skrivit om. Så man kan dra sina egna slutsatser. Men hittills är allt spekulation. Det enda man kan konstatera är att det är fruktansvärt.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.