Denna artikel sponsras av författare/förlag

Feelgood från 1920-talet i Bengt Bjerstafs senaste roman

Bengt Bjerstaf. Foto: Peter Nilsson

Bengt Bjerstaf är aktuell med Avgörande möte, en feelgood-roman som utspelar sig i mitten av 1920-talet. Margareta från Stockholm möter Lars från Småland som efter förvecklingar och äkta kärlek visar att ett kort möte kan vara avgörande för vilken väg livet tar.

Varifrån fick du inspiration till boken?
– Idén till min bok Avgörande möte kan jag tacka min mamma för. När vi tömde hemmet efter hennes bortgång hittade jag i hennes garderob en kartong full med gamla brev, mest från 1920-talet, som hon sparat. Alldeles speciellt fångades jag av en bunt väl knuten med ett rosa band. Det var korrespondens mellan henne och min pappa. De möts under speciella omständigheter, föga anade de då vad framtiden skulle bära med sig. Mycket händer innan Margareta och Lars äntligen får varandra vid altaret i den gamla kyrkan. Resan dit i det vackra sommarvädret har skett i en hästdragen landå och enligt prästen var deras JA bland det tydligaste och högsta han kunde komma ihåg.

Vad vill du att läsaren tar med sig efter att ha läst Avgörande möte?
– Min ambition är att man ska må bra när man läser min bok. En dam hörde av sig och tackade för skön avkoppling, många leenden men också tårar. Precis som det ska vara enligt henne.

De många resor han gjort under arbetslivet, både i Sverige och utomlands, ledde till möten med många intressanta människor. En del av dem har fastnat extra mycket i minnet och ligger till grund för karaktärer i hans böcker.

Avgörande möte

Avgörande möte

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-11-17
  • ISBN: 9789189702400

Bengt Bjerstaf var över 80 år när han debuterade som författare 2015 med Lärarns pojk – minnen från Småland. Inspirationen till historieberättandet har han haft med sig sedan barnsben.

– Min debut som författare kom sent i mitt liv. Varför? Jag har inget bra svar på det mer än att jag haft stor respekt för de som skriver. Jag har läst mycket, kanske har jag inte trott på mig själv. Som liten skolpojke gick jag ofta till Kalle, svenskamerikanaren, som berättade om allt han varit med om i det stora landet. Det var högtidsstunder för mig när vi satt framför den öppna spisen, som jag fick fylla på med ved så att elden inte slocknade. Själv satt han i sin älskade gungstol, rökte pipa och berättade om än det ena och det andra äventyret. Jag lovade honom att när jag blir stor ska jag resa ut i världen och vara med om äventyr. När jag kom hem skulle jag skriva böcker och tjäna mycket pengar så jag kunde bjuda Kalle på en resa till Amerika. Vi skulle besöka alla platser där han varit, kanske gräva guld. När jag blev vuxen fanns inte Kalle kvar i livet. Säkert sådde han ett frö hos mig som tog lång tid på sig att gro. Kalle har alltid funnits i mina tankar.

Bengt fyller 93 år i september 2023. Kommer det en fjärde bok?

– Självklart skulle jag vilja skriva en bok till, men det finns trots allt en ålder att respektera. Time will show.

Om författaren

Bengt Bjerstaf växte upp i Småland och flyttade till Göteborg som 16-åring för att studera. Under större delen av sitt yrkesverksamma liv drev Bengt Bjerstaf framgångsrikt sitt eget företag inom textilbranschen med Göteborg som bas. Idag bor han i Mölnlycke. Han debuterade som författare 2015 med romanen Lärarns pojk – minnen från Småland och släppte 2020 sin andra bok Livet vänder blad. Böckerna finns som ljudbok hos flera streamingtjänster.

Avgörande möte

Avgörande möte
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor266
Vikt420 gr
Utgiven2022-11-17
SABHc
ISBN 9789189702400

Det är i mitten av 20-talet. Sverige öppnar sig mot världen och tar emot mycket nya influenser. Det är en spännande tid. Många världar möts.

Margareta lever storstadsliv i Stockholm. Somrarna tillbringar hon med familjen på gården Torsberga. Planerna är att utbilda sig till sjukgymnast.

Lars bor i en mindre småländsk stad och funderar över sitt framtida yrkesval och jobbar samtidigt på sin pappas fabrik. Läraryrket känns som en möjlighet.

Sannolikheten att de båda ska träffas är inte så stor. Men det sker. Det kan tyckas vara slumpen. Eller är det ödet som griper in?

Lars är på en lång cykelresa med sina vänner. De ska fira midsommar i Dalarna. På vägen dit stannar de på ett ställe. Och där från vägen ser Lars Margareta komma ridandes barbacka på en häst. Han känner direkt intresse och nyfikenhet. Synen av den långa blonda flickan väcker något. Henne måste han få träffa fler gånger! Men hur? Där mitt i sommaren sker ett avgörande möte.

Livet fortsätter för de båda men en dag korsas deras vägar igen. Med en smula finurlighet från Lars sida. Början på en livslång kärlek startar. Det hinner bli många förvecklingar och händelser innan de äntligen får säga ja till varandra.

Romanen om Margareta och Lars bjuder på äkta kärlek och hur livet kan vändas mot en tidigare alldeles oväntad riktning för de båda inblandade. Mitt i det händelserika 20-talet. Detta är feel good på riktigt och när det är som bäst.

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se