Här är de nominerade till Norrlands litteraturpris 2023

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har nominerat tio böcker till Norrlands litteraturpris 2023, för bästa bok utkommen under 2022.

– Årets nominerade till Norrlands litteraturpris visar både bredden och styrkan i förra årets bokutgivning. 2022 var ett exceptionellt starkt bokår i Sverige, och så även för litteratur med norrländsk koppling. Att flera av de nominerade böckerna också är debuter bådar gott inför framtiden, säger Elin  Grelsson, ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr.

I kategorin vuxenlitteratur:
Mattias Alkberg, Inga bekymmer-bekymret (Teg Publishing)
Mikael Berglund, Ovanjorden (Bonniers)
Andrea Lundgren, Den underjordiska solen (Natur & Kultur)
Ella-Maria Nutti, Kaffe med mjölk (Wahlström & Widstrand)
Mikael Yvesand, Häng City (Bokförlaget Polaris)

I kategorin barn- & ungdomslitteratur:
Malin Fjellborg, Kanske är det längtan (VOX)
Camilla Lagerqvist, text & Lina Blixt, bild, Mörka julnätter (Bonnier Carlsen)
Maria Hellbom, Älgkungen (Bonnier Carlsen)
Lina Stoltz, Viskning mellan väggarna (Barents publisher)
Anna Sundström Lindmark, text & Elisabeth Widmark, bild Vera Vem? ( Bokförlaget Hedvig),

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr (tidigare Norrländska författarsällskapet/FC Norr), sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn-och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet den 8  juli på Medlefors Folkhögskola.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.