đŸ€ ProtestrĂ€tt (Nyhetsbrev #377)

Yttrandefrihet existerar inte lÀngre i Ryssland. Illustration: Jorm Sangsorn/iStock.

Godmorgon. I skuggan av hemska nyheter frÄn kriget i Ukraina kommer det ljusglimtar i form av hjÀlpinsatser som att folk frÄn hela vÀrlden skÀnker pengar genom att boka och betala boende i Ukraina via Airbnb. Idag tittar vi bland annat pÄ brus vs signal i nyhetsflödet och författare som höjer rösten mot diktatorn Putin.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg


TITLAR PÅ TOPPLISTOR

Vi har skummat topplistorna hos de stora aktörerna. HÀr Àr nÄgra heta titlar som trendar.

đŸ”ș 2. Skurkarnas skurk : Skurkskolan av IJustWantToBeCool (Adlibris)

đŸ”ș 1. StĂ€da hĂ„llbart med Ekotipset : husmorsknep och ekohacks av Ellinor SirĂ©n (Bokus)

đŸ”ș 1. BlĂ„ skymning av Jesper ErsgĂ„rd (Storytel)

đŸ”ș 1. I dina hĂ€nder av Malin Persson Giolito (Bookbeat)

đŸ”ș 2. DepphjĂ€rnan : Varför mĂ„r vi sĂ„ dĂ„ligt nĂ€r vi har det sĂ„ bra? av Anders Hansen (Nextory)

đŸ”ș 4. Den som dödade helvetets Ă€nglar av Jan Guillou (Bokus Play)

* InnehÄller sponsrade affiliatelÀnkar


SANKTIONSVETT & ETIKETT

Hur protesterar man bÀst och pÄ rÀtt sÀtt? Foto: iStock.

RÀtten att protestera och vettet att protestera rÀtt

Kriget i Ukraina, Rysslands invasion av Ukraina, fyller nyhetsflödet just nu. Det pÄverkar varje del av samhÀllet pÄ ett eller annat sÀtt.

Framför oss ser vi en demokratiskt (?) vald president ta steget till diktator och stegvis förvandla sitt land till en diktatur. Det Ă€r talande att de övriga lĂ€nder som just nu röstar med – eller Ă„tminstone vĂ€ljer att inte rösta mot – Ryssland i FN Ă€r diktaturer.

Diktaturer ska vi förstÄs inte handla med och dÀrför kapar företag nu pÄ löpande band kontakterna med Ryssland, lÀgger ner eller pausar sin verksamhet i landet.

Ofta handlar det om en kombination av tryck frÄn kunder hemma (som vill se kraftfullt avstÄndstagande) och att det rent praktiskt Àr svÄrt att bedriva verksamhet i ett land som inte lÀngre kan skicka eller ta emot internationella betalningar.

Storytel meddelade pĂ„ fredagskvĂ€llen att bolaget pausar sin verksamhet i Ryssland: ”För första gĂ„ngen sedan bolaget grundades pausar vi nu försĂ€ljning, marknadsföring, affĂ€rsutveckling, produktion och innehĂ„llsinvesteringar pĂ„ en nyckelmarknad.”

Även amerikanska jĂ€ttar som Netflix, EA (en av vĂ€rldens största utgivare av datorspel), Disney, Sony och Warner Bros stoppar releaser och investeringar.

Är det rĂ€tt vĂ€g? VĂ€sterlĂ€ndska nyhetsmedia tvingas ut ur Ryssland dĂ„ den humorlösa Putin infört en ny ”Don’t mention the war”-lag som gör oberoende journalistik olaglig.

Den som sÀger eller skriver att Ryssland invaderat Ukraina fÄr kraftiga böter eller fÀngelse och stÀmplas som spion. Det förklarar Àven varför inte alla ryssar öppet vÄgar protestera pÄ exempelvis sociala medier. Det Àr dock exakt vad 29 rysktalande internationella författare uppmanar alla som kan ryska att göra.

Och borde vi dÄ inte Ätminstone se till att ryska medborgare fÄr ta del av vÀsterlÀndsk kultur i form av film, musik och litteratur? I helgen har vi kunnat lÀsa om hur amerikanska författare som Stephen King vÀljer att inte slÀppa nya böcker till ryska förlag, i en protest mot kriget. Vore det inte bÀttre att sprida just vÀsterlÀndsk underhÄllning som en motvikt till Putins hjÀrntvÀtt?

Helt enkelt Àr det inte. Putinregimen tvingar Àven streamingtjÀnster med över 100 000 abonnenter (som Netflix) att distribuera 20 ryska statliga tv-kanaler, varav flera sprider propaganda (lÀs: lögner) frÄn Kreml, vilket Netflix vÀgrar.

Sociala medier som Putin inte kan kontrollera blockeras istĂ€llet, som Twitter och Facebook. DĂ€rför vet vi inte hur mĂ„nga ryska medborgare som faktiskt kan ta del av vad deras landsman författaren Dmitry Glukhovsky sa i helgen: ”Ryssland har blivit en diktatur”.


FÖRFATTARINLÄGG *

📗 Boktips. ”Skjutningar i Stockholm – gĂ€nguppgörelser? LĂ€karen Tekla Berg ser andra mönster hos de skadade pĂ„ Nobelsjukhuset. Parallellt: en flickas öde i Dalarna som Tekla inte kan slĂ€ppa.” LĂ€s/lyssna: Det första skottet, Det sista steget av Christian Unge.

📙 Boktips. ”Den blyga ensamvargen Nike Ă€r olycklig i sitt styrda Ă€ktenskap men ett inslag i radio ger henne en ny vĂ€n. Nya dörrar öppnas – till skapande, sjĂ€lvkĂ€nsla och kĂ€rlek.” LĂ€s/lyssna: Det enda jag vill Ă€r att leva av Birgitta Bergin

📘 Boktips. ”Tistedts femte roman pulserar av tonĂ„rens Ă„ngestdrabbande ensamhet och sexuella uppvaknande. En första trevande beröring kantas av betraktelser av vĂ„r uppkopplade samtid.” LĂ€s Benranglet av Martin Tistedt.

* sponsrade inlÀgg av förlag/författare.
Vill du fresta vÄra lÀsare med din bok? Mejla sales@boktugg.se för pris.


HETT I HYLLAN

LĂ€sning: En bok som kom i somras och (tyvĂ€rr) blivit hyperaktuell igen Ă€r SĂ„ funkar krig och konflikter av Martin Schibbye och Niki Walker. En svensk bearbetning av en kanadensisk barnbok (9-12 Ă„r) som berĂ€ttar bĂ„de om politiska konflikter och om motsĂ€ttningar som uppstĂ„r i klassrum eller i familjer. Och frĂ„gan som mĂ„nga ryska medborgare nu stĂ€ller sig: Om du stĂ€lldes inför valet att antingen leva i en diktatur eller fly – vad skulle du göra?

Petra Mede fortsÀtter sin svart humoristiska vandring genom uppvÀxten, nu med en tonÄrstid fylld av perfektion och kontroll i baletten som blir mer och mer hennes liv. Svindlande stunder i Blackeberg Àr uppföljaren till debuten Skam och högmod i SÀvedalen (2020)

Topplistorna domineras fortfarande av rea-titlar. Bland de nyheter som ÀndÄ lyckas sticka upp hittar vi romanerna Detaljerna av Ia Genberg och Babetta av Nina WÀhÀ.


TILLSAMMANS MED*

En söt och spÀnnande kattunge

Foto: iStock.

En riktigt spÀnnande ny bok eller tjÀnst. Det skulle du kunna presentera hÀr för 8000 bokÀlskande lÀsare av Boktuggs nyhetsbrev. Till ditt förfogande har du en bild (du kan hitta pÄ nÄgot mer kreativt Àn en kattunge) och utrymme att skriva 900 tecken, vilket blir runt 160 ord. Den hÀr texten Àr exempelvis bara runt 700 tecken, men det sÀgs ju att less is more.

Det Àr mer Àn tillrÀckligt för att övertyga lÀsaren om att hen faktiskt borde klicka sig vidare och lÀsa mer om det du har att erbjuda. Du kan vÀlja att lÀnka till en ÄterförsÀljare, din egen hemsida eller en speciell landningssida.

Om du tycker att det hÀr utrymmet ser attraktivt ut, hör av dig till sales@boktugg.se för att boka.

* sponsrat inlÀgg


HÖRT I LURARNA

Lyssning: Till minne av en mördare av Johannes SelÄker och Pascal Engman slÀpptes i fredags och Àr första boken i nya serien Skymningsland. Kommer den att gÄ upp pÄ topplistorna den hÀr veckan?

Jesper ErsgĂ„rd Ă€r en av de mest framgĂ„ngsrika författarna pĂ„ Storytel Original (som bara finns exklusivt hos Storytel) och bĂ„de nya BlĂ„ skymning och första boken i serien Röd gryning ligger just pĂ„ förra veckans topp 10.

Efter succĂ©n med ”De bortglömda namnens bok” Ă€r Kristin Harmel Ă„terigen aktuell med en gripande historia som utspelar sig under andra vĂ€rldskriget: Skogen dĂ€r stjĂ€rnorna slocknar. Boken bygger pĂ„ verkliga hĂ€ndelser.


BRUS ELLER SIGNAL

Brus eller signal? Foto: iStock.

NÀr övergÄr nyhetsbrus till en tydlig signal?

Vi lever i ett överflöd av nyheter. Det Àr inte lÀngre nÄgon som behöver vÀnta pÄ att morgontidningen ska levereras till brevlÄdan eller att en nyhetssÀndning ska börja pÄ radio eller tv. Eller mÄnadens utgÄva av en branschtidning. Vi har nyheter on-demand dygnet runt.

Det mÀrks bÄde kring vÀrldshÀndelser som kriget i Ukraina och bagateller som tÀvlingar i musik eller idrott. Det gÄr att fördjupa sig i ett Àmne med nÄgra klick och lite scroll.

Men det innebÀr Àven att vi möts av ett stÀndigt brus. Det Àr nÀstan ironiskt att skriva dessa rader i ett nyhetsbrev.

Inom fysiken talar man om förhÄllandet mellan signalstyrkan och mÀngden brus. Man mÀter helt enkelt hur klar signalen Àr.

Den hÀr principen kan överföras Àven pÄ information, exempelvis nyheter. Hur stor del av rubrikerna pÄ valfri nyhetssajt Àr egentligen vÀsentliga (signaler) och hur mycket Àr bara ovÀsentliga (brus)?

Det som Àr brus för en person kan vara signal för en annan person. Att Camilla LÀckberg slÀpper en ny bok Àr en signal (om att köpa boken) för den som gillar hennes böcker, men bara brus för den som aldrig skulle lÀsa (eller lyssna pÄ) LÀckberg.

Är fantasyförfattaren Brandon Sandersons Kickstarter brus eller signal? Vi har skrivit om honom flera gĂ„nger, senast i fredagens nyhetsbrev. NĂ„gra timmar senare blev hans Kickstarter den kampanj som dragit in mest pengar genom tiderna pĂ„ plattformen. Ett bokprojekt Ă€r större Ă€n alla teknikprojekt! Och i helgen passerade den 25 miljoner. Dollar. Med rusande dollarkurs (9,95 kr) sĂ„ innebĂ€r det en kvarts miljard kronor.

Det skulle kunna vara en signal om att direktförsÀljning Àr en vÀxande trend, eller sÄ Àr det bara brus i form av kul kuriosa.

Det hÀr med brus vs signal Àr nÄgot vi brottas med dagligen pÄ Boktugg. Ibland trÀffar vi rÀtt, ibland fel.


PRISTUGG

🏆 PoesiPris: Det blir poeten Malte Persson som tilldelas Gerard Bonniers Lyrikpris 2022 för lyrikverket UndergĂ„ngen.

💐 JournalistPris: Författaren och DN-journalisten Anna-Lena LaurĂ©n fĂ„r Ă„rets Jolopris pĂ„ 10 000 kronor. I juryns motivering stĂ„r bland annat att hon ”hjĂ€lper oss att krypa bakom fasaden pĂ„ den ryska ’sammetsdiktaturen'”.

📚 Kvinnodagen: Den 8 mars 2022 Ă€r det dags igen för den feministiska galan Året Selma, arrangerad av Bonnierförlagen genom SelmaStories. Även i Ă„r blir den helt digital.

Vill du gÄ pÄ djupet i bokbranschen? Prenumerera pÄ Insider frÄn 83,75 kr/mÄn.

Lediga jobbkolla i vÄr platsbank (dÀr Insider-prenumeranter annonserar gratis)


SPONSORER

Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Vill du gÄ pÄ djupet i bokbranschen? Prenumerera pÄ Insider frÄn 83,75 kr/mÄn.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav slÀpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspÀnning i Havsgrav, den tredje boken i den populÀra serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I BohuslÀns ytterkant lovar en retreatledare frihet frÄn skuld,