Poeten Malte Persson. Foto: Sofia Runarsdotter.

Malte Persson får Gerard Bonniers Lyrikpris 2022 för Undergången

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det blir poeten Malte Persson som tilldelas Gerard Bonniers Lyrikpris 2022 för lyrikverket Undergången.

Juryns motivering: ”En modig poet dansar alltid lyckosammast i fotbojor”, påstod den kinesiske poeten Wen Yiduo. Malte Persson är en sådan modig poet som håller takten såväl i sonetter och villanellor som till terziner och blankvers och som i steget ändå förmår släppa loss den saklighetens svindel som är Undergången:s särmärke. Att så oklanderligt nullifiera hela vår civilisationsmytologi och i tillägg lyckas rul­la tillbaka historiens förflutna, där varje förlorat framsteg tycks kunna växlas tillbaka in i en förlorad tillgång, vilket med sin finstilta blasfemiska humor precis förmår skapa denna saklighetens svindel. Ända fram till den subatomära kraftsoppa där ”allt som återstår är möjlighet”.   

Årets jury har varit förra årets pristagare Anna Hallberg, kritikern Göran Sommardal och Lina Rydén Reynols, förläggare på Albert Bonniers Förlag. Gerard Bonniers Lyrikpris delar ut ett stipendium à 100 000 kr per år. Priset delas ut i mars.

Det prisbelönta verket

Undergången

Undergången

Om Gerard Bonniers Lyrikpris

Gerard Bonniers Lyrikpris instiftades 1978 för att belöna en specificerad diktsamling som skrivits på svenska språket. Juryn består av en representant för donatorn, en litteraturkritiker samt den lyriker som året innan fått priset. Donatorns avsikt var inte att välja årets bästa diktsamling, då det knappast är möjligt, utan ett verk som är av hög litterär halt över huvud taget.

Senare års pristagare har varit Helena Eriksson 2009, Kennet Klemets 2010, Agneta Enckell 2011, Jenny Tunedal 2012 och Björner Torsson 2013, Fredrik Nyberg, 2014, Ida Börjel 2015, Åsa Maria Kraft 2016, Johan Jönson 2017, Gunnar D. Hansson 2018, Mara Lee 2019, Göran Sonnevi 2020 och Anna Hallberg 2021.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.