📜 Litteraturpolitik (Nyhetsbrev #376)

Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Godmorgon. UrsÀkta röran, vi bygger om nyhetsbrevet. Förhoppningen Àr att renoveringen ska tilltala bÄde branschfolk och storlÀsare. En del i den nya formen innebÀr en kortare inledningstext. Faktiskt inte mycket mer Àn sÄ hÀr.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg


TITLAR PÅ TOPPLISTOR

Vi har skummat topplistorna hos de stora aktörerna. HÀr Àr nÄgra heta titlar som trendar.

đŸ”ș 2. Krishandboken av Niklas KĂ€mpargĂ„rd (Adlibris)

đŸ”ș 2. I dina hĂ€nder av Malin Persson Giolito (Bokus)

đŸ”ș 1. Krigsvindar av Leffe Grimwalker (Storytel)

đŸ”ș 4. Fallvind av Maria Adolfsson (Bookbeat)

đŸ”ș 1. Onda drömmar av Anna Jansson (Nextory)

đŸ”ș 3. Natten Tallulah Murray försvann av Lisa Jewell (Bokus Play)

* InnehÄller sponsrade affiliatelÀnkar


LITTERATURPOLITIK

Författarförbundets litteraturpolitiska program Àr ambitiöst men trÀffar det rÀtt mÄl?

Personerna pÄ bilden har inget med litteraturpolitik att göra. Foto: iStock. Montage & animation: Boktugg.

Det Àr valÄr och dÀrför vÀljer Författarförbundet att sÀtta litteraturpolitiken pÄ agendan. Ett litteraturpolitiskt program pÄ 32 sidor har i veckan spridits i och utanför bokbranschen.

Redan pĂ„ första sidan sĂ€tts tonen dĂ€r ett citat ur den inledande texten blĂ„ses upp: ”Författare som tidigare ersatts med exempelvis 45–50 kronor för varje sĂ„ld pappersbok fĂ„r nu i stĂ€llet 5–10 kronor för varje lyssnad bok.”

Förlagsfolk jag talat med undrar: vilka författare syftar de pÄ? För den som fÄr 45-50 kr för varje (inte pocket eller reaböcker) sÄld pappersbok med normal royalty pÄ 25 procent mÄste ju i sÄ fall ha ett fpris pÄ nÀrmare 200 kr vilket nÀstan bara fackböcker har. Medan det segment som faktiskt har en tydlig förflyttning frÄn papper till hörlur Àr skönlitteratur för vuxna.

UpplÀgget Àr vÀldigt ambitiöst och omfattar ett antal huvudpunkter:

  • Förmedlingen
  • LĂ€sfrĂ€mjandet
  • Biblioteken
  • Digitaliseringen
  • Trygghetssystemen

Ett intressant förslag Ă€r ”att de olika parterna, bland dem Sveriges
Författarförbund, under regeringens ledning löser bibliotekens problem
med e-böckerna.” DĂ€r har vi verkligen en utmaning som ingen velat ta ansvar för, istĂ€llet har vi fĂ„tt taffliga upphandlingar och alla ignorerar den inneboende problematiken med att bibliotekens tjĂ€nster inte fĂ„r vara för bra – dĂ„ skulle de slĂ„ ut de kommersiella. Men Ă€r regeringen rĂ€tt kock till den soppan?

LjudboksersÀttningar en stridsfrÄga

Förbundet föreslĂ„r Ă€ven ”att det införs en karenstid mellan publiceringen av den tryckta boken och ljudboken”. Det hĂ€r bygger alltsĂ„ pĂ„ förestĂ€llningen att ljudbokslyssnare dĂ„ skulle lĂ€ngta sĂ„ mycket efter en specifik ny bok att de rusar till bokhandeln för att köpa den om de Ă€r tvungna att vĂ€nta.

Det Àr en intressant tanke. Men den motsÀgs lite av det faktum att ett stort antal lÀsare av pappersböcker faktiskt vÀntar 6-12 mÄnader tills en ny bok kommer i pocket innan de handlar den.

Som argument för att ersĂ€ttningen Ă€r för lĂ„g i prenumerationstjĂ€nsterna skriver förbundet ”Villkoren Ă€r helt enkelt inte hĂ„llbara. Under en period har dĂ€rför storförlaget Penguin Random House vĂ€grat att sĂ€lja rĂ€ttigheter för ljudböcker till svenska förlag. De anser att ersĂ€ttningen till förlag och författare Ă€r oansvarigt lĂ„ga.”

Vilket Ă€r halvsant. Penguin Random House sĂ€ljer gĂ€rna ljudboksrĂ€ttigheter till svenska förlag, men precis som i resten av vĂ€rlden inkluderar dessa (efter ett policybeslut) inte prenumerationstjĂ€nster med obegrĂ€nsad lyssning för en fast mĂ„nadskostnad. DĂ€rför har svenska förlag gjort bedömningen att det inte gĂ„r att fĂ„ lönsamhet i en ljudbok – om den inte Ă€r tillgĂ€nglig för streaming. SĂ„ flera förlag har vĂ€grat köpa rĂ€ttigheter för ljudböcker, exempelvis Albert Bonniers Förlag med Obama.

Författarförbundet lyfter fram behovet av bĂ€ttre trygghetssystem för författare med tanke pĂ„ svĂ„righeterna att försörja sig pĂ„ att skriva böcker. Bland annat vill de att ”alla statliga stipendier för litterĂ€ra upphovsmĂ€n blir sjukpenninggrundande och pensionsgrundande”.

HÀr gÀller det dock att rÀkna ordentligt innan man fÄr vad man önskar. Ett skattefritt stipendium pÄ exempelvis 90 000 kr mÄste ökas till uppÄt 130 000 kr om det ska beskattas om författaren ska fÄ ut lika mycket, beroende pÄ övriga inkomster. Och ska det dessutom betalas in arbetsgivaravgifter till systemet sÄ behöver Författarfonden ha 170 000 kr för att finansiera en mottagare. Med andra ord öka anslagen med 90 procent.

Slutsats: Författarförbundet har lanserat ett ambitiöst underlag till ett litteraturpolitiskt program. Om vi hade fÄtt önska hade vi velat se konkreta förslag istÀllet för en önskelista. Och en del av de konkreta förslagen (som karens pÄ ljudböcker) hade vi inte velat se.

Idag Àger förresten det Litteraturpolitiska toppmötet rum i Göteborg, det gÄr att se pÄ BokmÀssan Play kl 9-13 (men gÄr Àven att se i efterhand).

DÀr lanserar Bokhandlareföreningen ett mer kompakt program med tre konkreta punkter som ska stÀrka lokala bokhandlar.


FÖRFATTARINLÄGG *

📗 Boktips. ”Som en klo rĂ€tt i bröstet”, skriver Daniel Sjölin om B-laget – rapport frĂ„n ett utanförskap av Freddot Carlsson Andersson. Boken beskriver ett trasat skyddsnĂ€t för de sjuka. LĂ€s B-laget!

📙 Boktips. Tove SelvĂ„g Drott delar med sig av sina och andras erfarenheter av att stamma och ger tips om hur ett bra bemötande kan se ut. Köp boken Jag tror det bröts, du försvann!

📘 Boktips. HĂ€r samlas alla de passionerade och banbrytande kvinnor som skakat om barvĂ€rlden: frĂ„n medeltidens Ă€nkor i Gamla Stan till dagens vassaste namn, kvinnor som tagit drinkmixandet till nĂ€sta nivĂ„ och lĂ„ngt utanför Sveriges grĂ€nser. LĂ€s Shakers!

* sponsrade inlÀgg.
Vill du fresta vÄra lÀsare med din bok? Mejla sales@boktugg.se för pris.


HETT I HYLLAN

LÀsning: Malin Persson Giolito Àr tillbaka med en ny bok, I dina hÀnder, fem och ett halvt Är efter storsuccén Störst av allt. Hon har visserligen slÀppt en kortare berÀttelse, Processen, i digitala format. Men att det gÄtt sÄ lÄngt mellan romanerna att den förra boken inte bara hunnit bli tv-serie utan Àven haft premiÀr tillhör ovanligheterna. Det i sin tur bidrar till att hon inte hunnit bli bortglömd.

NÀsta vecka kommer Diana Gabaldons senaste bok i Outlander-serien pÄ svenska. En svÀrm av tusen bin I (svensk översÀttning av Lisbet Holst) slÀpps den 8 mars och Àr början pÄ den nionde delen i serien. Bok tvÄ kommer till sommaren. Dessutom slÀpps den nya sÀsongen av tv-serien Outlander den 7 mars pÄ Viaplay.

Lucinda Riley, som sÄ tragiskt gick bort i juni 2021, dominerade topplistorna förra Äret. Om tvÄ veckor slÀpps KÀrleksbrevet, en spÀnnande roman om en kunglig skandal. Och i maj kommer kriminalromanen Morden i Fleat House.


TILLSAMMANS MED*

En söt och spÀnnande kattunge

Foto: iStock.

En riktigt spÀnnande ny bok eller tjÀnst. Det skulle du kunna presentera hÀr för 8000 bokÀlskande lÀsare av Boktuggs nyhetsbrev. Till ditt förfogande har du en bild (du kan hitta pÄ nÄgot mer kreativt Àn en kattunge) och utrymme att skriva 900 tecken, vilket blir runt 160 ord. Den hÀr texten Àr exempelvis bara runt 700 tecken, men det sÀgs ju att less is more.

Det Àr mer Àn tillrÀckligt för att övertyga lÀsaren om att hen faktiskt borde klicka sig vidare och lÀsa mer om det du har att erbjuda. Du kan vÀlja att lÀnka till en ÄterförsÀljare, din egen hemsida eller en speciell landningssida.

Om du tycker att det hÀr utrymmet ser attraktivt ut, hör av dig till sales@boktugg.se för att boka.

* sponsrat inlÀgg


HÖRT I LURARNA

Lyssning: Som komplement till nyhetssĂ€ndningarna har mĂ„nga valt att lyssna pĂ„ Putins krets : maktkampen om det moderna Ryssland. Catherine Beltons bok Ă€r den definitiva skildringen av Putin vĂ€g till envĂ€lde. Med hjĂ€lp av ett unikt kĂ€llmaterial nĂ„r hon in till kĂ€rnan av Putins krets, och visar hur dess skoningslösa maktmetoder sedan exporterades till Ukraina, London, Syrien – och till slut till Trumps USA.

Stig Bergling var en svensk polis som spionerade Ät Sovjetunionen. Ljudboken slÀpptes den 25 februari och handlar om en helt annan tid, Bergling greps i Israel 1979 och dömdes till livstids fÀngelse. Jonas Bonniers roman Spionen Bergling utmanar myten Bergling och bjuder pÄ ett hisnande Àventyr i den bisarra vÀrld som agenter lever och verkar i.

NĂ€r vardagen knackar pĂ„ Ă€r den andra delen i Lundaförfattaren Anna Alemos trilogi om Frida och MĂ„rten – och beskrivs av förlaget som ”en humoristisk, varm och romantisk feelgoodserie i bĂ€sta Bridget Jones-anda”. Den har trendat pĂ„ topplistor i veckan.


MONSTERSUCCÉ

Kickstarter pĂ„ vĂ€g mot 200 Mkr – ny regel eller undantag?

I onsdags skrev vi om en Kickstarter i hÀstvÀg. Eller kanske kentaur, vi pratar ÀndÄ fantasy. Författaren Brandon Sanderson avslöjade i en Youtube-video att han skrivit fyra nya romaner de senaste tvÄ Ären och bestÀmt sig för att ge ut dem och sÀlja dem direkt till fansen via fyra hemliga bokboxar under 2023.

Det gjorde han genom en Kickstarter-kampanj som kommer att krossa alla rekord för boksegmentet pÄ plattformen. Efter sex timmar hade han passerat 7,5 miljoner dollar. NÀr vi skrev om det i onsdags hade han nÀstan dubblat summan och i natt passerades 20 miljoner dollar.

Eftersom snittbestĂ€llningen ligger runt 250 dollar (2 428 kr) rĂ€cker det med drygt 82 000 kunder för att nĂ„ motsvarande 200 (!) miljoner kronor, vilket lĂ€r ske innan fredagen Ă€r till Ă€nda i Sverige. Och kampanjen pĂ„gĂ„r mars mĂ„nad ut.

Vad betyder det för bokbranschen? Förra gÄngen Sanderson körde en Kickstarter och fick in 6,8 miljoner dollar talades det om att detta ritade om kartan och skulle förÀndra förlagens roll. Vem behöver ett förlag om en bÀstsÀljande författare kan sÀlja direkt till sina lÀsare och dra in större belopp och behÄlla allt (minus kostnader för tryckning, logistik etc)?

Men Brandon Sanderson Àr inte vem som helst. Han har byggt sin plattform under Äratal. Exempelvis de 326 000 Youtube-prenumeranterna har bidragit till att han kunnat sprida kampanjen.

Slutsats: Författare som har en plattform och en stark direktkontakt med sina lÀsare kan redan idag tjÀna summor som ett traditionellt förlagsavtal pÄ fyra romaner aldrig kan konkurrera med. En svensksprÄkig kampanj blir mycket mindre och visst finns det författare (och framför allt kÀndisar) som skulle kunna klara det.

Finns Sanderson pÄ svenska? Ja, ett par böcker. Faktum Àr att Sista riket (översÀttning Lottie Eriksson) slÀpptes i nyutgÄva för en mÄnad sedan.

LÀs mer om Sandersons Kickstarter pÄ Insider >>


BRANSCHTUGG

📚 BonnierIntervju: Bonnierförlagens VD Mattias Fyrenius kan se tillbaka pĂ„ Ă„ret 2021 dĂ„ omsĂ€ttningen ökade till 1 289 (1 189) Mkr och vinsten till 135 (125) Mkr. Ett Ă„r dĂ„ den digitala tillvĂ€xten fortsatte – men dĂ€r Ă€ven pappersboken visade sin styrka. I en lĂ€ngre intervju pratar han om Ă€ven om framtiden.

📚 AhlinderExitEnter: Kristina Ahlinder gjorde i tisdags sin sista arbetsdag pĂ„ FörlĂ€ggareföreningen. Hon har varit med om en makalös förĂ€ndringsresa under sina 27 Ă„r i bokbranschen som hon berĂ€ttar om i en lĂ€ngre intervju. Dagen efter kom beskedet att hon tar plats i styrelsen för Hoi Publishing.

📚 TrilogiExportTrio: Författartrion Lisa BjĂ€rbo, Johanna LindbĂ€ck och Sara Ohlssons Tjejer-trilogi har sĂ„lts till norska Cappelen Damm efter budgivning mellan flera förlag.

Vill du gÄ pÄ djupet i bokbranschen? Prenumerera pÄ Insider frÄn 83,75 kr/mÄn.

Lediga jobbkolla i vÄr platsbank (dÀr Insider-prenumeranter annonserar gratis)


SPONSORER

Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Vill du gÄ pÄ djupet i bokbranschen? Prenumerera pÄ Insider frÄn 83,75 kr/mÄn.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL