Denna artikel sponsras av författare/förlag

Helen Johnsson: Att vila och ta paus är en viktig del av livet

Helen Johnsson. Foto: Privat

I handboken Ta paus nu berättar Helen Johnsson om sin egen resa från destruktivitet och depression till livslust och ny riktning.

Livsstilscoachen, läraren och healern Helen Frid levde tidigare i ett destruktivt beteende till sig själv utan att förstå det.

– För tio år sedan vid 33 års ålder var jag redo att ta mitt eget liv trots att jag hade två små barn. De senaste tre åren har jag vänt från destruktiv till levnadsglad och jag är otroligt tacksam att jag sitter här idag och kan finnas kvar för mig själv och min familj. Med de erfarenheter jag besitter kan jag lyssna av andra och stötta dem på sin resa genom livet. Erfarenheterna har gjort mig till en mycket starkare person som är mer nyfiken på livet, säger hon.

Under dessa tio år har hon hittat olika verktyg som passar in olika bra i vardagen beroende på hur hon mår. En näringsrik kost, meditation, skrivande, vardagsmotion, omge sig med likasinnade och vara ensam är sådant som hjälper Helen att må bra. Idag är hon egen företagare och kan styra sin tid mer efter sina egna och familjens behov.

Vad var det som hjälpte dig när du själv mådde som sämst? 
– Det var nog ändå en drivkraft inom mig att livet ska vara på ett annat sätt och att jag behövde hitta dit. Att det måste finnas mer i livet än att må så himla dåligt. Jag såg ju andra må bra och försökte att förstå mig själv. Min hjärna hade ju lagt av och slutat att fungera som tidigare. Jag kunde inte tänka klart, planera, förstå. Men det var nog ändå någon vän som fick mig att inse att jag behövde hjälp. Att jag inte skulle må som jag mådde. Som sa till mig att nu går du till läkaren, berättar hon.

Något som är centralt i välmåendet för Helen är att ta paus.

– För mig handlar att ta paus om att stanna upp och ställa sig utanför sig själv och försöka att lugna ner sina tankar som oftast bara snurrar på för att de är så automatiserade. Ta paus från sina invanda beteenden, utvärdera sig själv, börja om, testa nya vägar eller bara liksom ge upp och sluta kämpa emot. Att acceptera att vila och ta paus är en så stor och viktig del av livet.

Hur upptäckte du det och vad gör du själv när du behöver pausa? 
– Jag upptäckte det under min femte sjukskrivning. Innan dess hade jag inte fullt ut accepterat att paus var ett alternativ. Jag har ju förstått att mitt stressystem varit helt överladdat under så många år och jag har trott att det är ett normaltillstånd och att alla går runt och har det så. Men när jag väl kom ner i varv och stressen lade sig förstod jag hur viktigt det verkligen var för min hjärna och hela min situation att verkligen schemalägga pauser. 

– På mina pauser gör jag gärna andningsövningar, dansar, lyssnar på musik, tar en kort promenad, gosar med katten eller dammsuger. Jag har förstått vikten av att vara helt ensam. Det är där jag fyller på min energi.

Nu har hon släppt en bok där hon berättar sin egen historia. Vad som hände henne, hur hon hamnade där och hur hon tagit sig tillbaka. Boken handlar också om grön rehab, mental coachning och reiki-healing, och innehåller många tips kring bland annat livspusslet. 

Ta paus nu vänder sig i första hand till utmattade eller deprimerade kvinnor som har tappat bort sig själva helt och varken vet ut eller in. Som inte orkar ta hand om sig själv längre och som känner att de inte vet hur de ska hitta tillbaka eller vad de ska hitta tillbaka till. 

– Boken är en enkel och lättläst handbok med handfasta tips på var man kan börja någonstans. Läsaren kan använda den för att själv utvärdera var hen befinner sig, och det går också bra att använda boken i en kurs via Zoom med mig, säger Helen.

Idén att skriva boken fick hon när hon hörde talas om en person som varit fast i kriminalitet och drogmissbruk men lyckats byta riktning i livet till att istället hjälpa andra.

– Jag fick tanken att göra något liknande fast med min historia. Jag tänkte att det är fler där ute som mår skit som behöver höra att det faktiskt går att komma ur det. Att skriva boken har i sig varit en läkningsprocess. Jag upptäckte under skrivandets gång att mycket som fastnat i mig, i mina tankar och känslor, liksom lossnade. Det var såklart väldigt jobbigt att gå igenom allt igen men jag ser det som nödvändigt för att läka lite till, säger Helen.

Om författaren

Helen Johnsson är utbildad lärare och arbetar som livsstilscoach samt reiki-healer. Hon bor i Varberg där hon tillsammans med vänner startat en Circle of Sisterhood där de kan mötas för att dela med sig på djupet och där varje individ får möjlighet till stöd för läkning och återhämtning. Drömmen är att sprida detta koncept vidare så att fler kvinnor kan få hjälp att lära sig ta hand om sig själva och att älska sig själva. Läs mer på tapaus.nu

Ta paus nu : allt du behöver finns inom dig

Ta paus nu : allt du behöver finns inom dig
Författare
Förlag Mindboozt Publications
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor88
Vikt182 gr
Utgiven2022-01-03
SABDokb
ISBN 9789198595833
Livet går ibland på autopilot. Att ta en paus från sin vardag och det liv man har är inte alltid så lätt. Vi kämpar dagligen med livspusslet och många, fram för allt kvinnor, bränner ut sig.
Vad behöver du egentligen ta en paus från?

Dig själv?
Din familj?
Ditt arbete?

När behöver du ta en paus?
Vad behöver du göra på din paus?

Genom att läsa den här boken får du en insikt i vad du behöver för att må riktigt bra och kunna leva ditt liv mer närvarande. Hitta nya sätt att fungera i ditt liv. Ett liv som alla är värda att få njuta av. Om du ofta går på autopilot, är trött, sliten, deppig och inte känner glädje över det du har. Då är det dags att göra något åt det.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se