Författare anklagar SVT för plagiat – boken bakom ”En kunglig affär” eller ej?

Staffan Göthe är kung Gustav V och Sverrir Gudnason spelar Kurt Haijby i SVT:s serie "En kunglig affär". Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

SVT:s serie ”En kunglig affär” har flera likheter med romanen ”Ers majestäts olycklige Kurt”, skriver författarna Lena Ebervall och Per E Samuelson i en debattartikel i Sydsvenskan.
Nu svarar SVT:s dramachef Anna Croneman på kritiken och avvisar anklagelserna.

”Tro mig, inget hade varit enklare än att ha en roman att luta sig mot, men tyvärr måste jag dementera”, skriver Anna Croneman i en replik i Sydsvenskan.

Författarduon Ebervall och Samuelson skriver att de känner igen sina egna uttryck och idéer i serien och anser att SVT kan inte ha fått dem någon annanstans ifrån än deras bok. Som exempel nämner de att Haijbys advokat heter Örn i serien, ett namn de hittat på för boken.

”Att det var överståthållare Nothin som låg bakom Kurts inspärrning på Beckomberga är också en frukt av vårt arbete kombinerat med vår fantasi.”

Manusförfattaren Bengt Braskered, Staffan Göthe spelar kung Gustav V, Lisa James Larsson står för regin och Sverrir Gudnason spelar Kurt Haijby i SVT-serien ”En kunglig affär”. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Känd fakta

I sitt svar på anklagelserna beskriver Anna Croneman några av de exempel som författarna nämner som tillfälligheter och allmänt kända faktauppgifter.

”Teorin att Herman Göring tog emot en medalj av kung Gustav V för att tyskarna hjälpte Hovet att ’ta hand om’ Kurt Haijby lanserades av Samuelson själv i en tidningsintervju 2008. Det är alltså inte en framskriven fantasi unik för romanen, utan en teori lanserad av författarna själva i andra sammanhang än i romanen”, skriver hon och lägger till:

”Notera att Braskered (seriens författare) inledde sitt arbete med den här historien ett decennium innan ’Ers majestäts olycklige Kurt’ kom i tryck”.

”Uppskattad roman”

Ebervall och Samuelson konstaterar att ingen från SVT kontaktat dem, ingen har frågat om man kunde använda deras bok som underlag för serien och de nämns inte heller i sluttexterna.

”Jag kan försäkra Lena Ebervall och Per E Samuelson att om berättelsen ”En kunglig affär” byggt på deras bok, hade vi inte bara bett om att få förvärva filmrättigheterna långt innan arbetet startade, vi hade naturligtvis också marknadsfört vår serie med hjälp av den av läsarna uppskattade romanen”, skriver Anna Croneman.

Text: TT.

Boken nyligen släppt i pocket på nytt

Boktuggs fotnot: Till historien hör att Piratförlaget alldeles nyligen (en dryg månad före TV-seriens premiär) släppt boken av Lena Ebervall och Per E Samuelson i pocket med nytt omslag.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL