Stipendieregn från Författarfonden – men för vissa är det torka

Stipendieregnet ger välbehövligt tillskott för många spirande författarskap. Foto: iStock.

I veckan har mitt Facebookflöde svämmat över av stipendieregnet. Lyckliga författare skriver ut sin glädje över arbetsstipendier som räddar julen. Men låt oss skänka en tanke till dem som svälter.

Arbetsstipendier delas ut av Sveriges Författarfond. Pengarna kommer från staten och är kopplade till utlåningen av fysiska böcker på biblioteken. Två gånger per år kan författare söka, vår och höst. Precis som de två senaste omgångarna var pengapotten förstärkt med extrapengar från Kulturrådets krisstöd.

Det är stora pengar det handlar om. Ett arbetsstipendium ger för de flesta författare mer pengar än något förskott. Inte minst eftersom de ettåriga stipendierna är skattefria. Så ett skattefritt stipendium på 100 000 kr motsvarar ungefär att få ett förskott (garanterad royalty) på över 175 000 kr.

363 sökande kunde beviljas någon form av stipendium. Men totalt inkom 1 235 ansökningar om arbetsstipendier och extra-stipendier till litterära upphovsmän och kulturjournalister. Andelen som bifölls var alltså 29 % (extra-stipendierna inräknade).

Stipendierna fördelar sig på 15 st. femåriga arbetsstipendier, 20 st. treåriga arbetsstipendier, 178 st. ettåriga arbetsstipendier (70 000 – 100 000 kr) samt 150 st. extra-stipendier (50 000 kr). Beloppen på de tre- och femåriga var inte angivna men har tidigare legat på 150 000-160 000 kr per år, före skatt.

De som får stipendier har ofta kämpat i åratal och hankat sig fram på små förskott och låga royalties. Det är inte bästsäljande deckarförfattare som söker stipendier.

För två år sedan intervjuade vi en författare som fått över en miljon i stipendier, fördelat på väldigt många år. Där framgår också hur viktiga dessa bidrag är.

Så låt oss gratulera alla välförtjänta mottagare av dessa julpengar (som för de flesta ska räcka som försörjning fram till påska eller rentav midsommar och i vissa fall fram till nästa jul) men samtidigt skänka en tanke till de sju av tio som blev utan. Några av dem kanske för att de redan fått ett stipendium tidigare i år eller förra året, men andra bara för att det helt enkelt inte fanns mer pengar att fördela.

Bidrag i all ära, men det bästa sättet att stötta författare är ändå att köpa (och läsa) deras böcker. Tur då att varannan svensk, enligt en undersökning, blir glad om hen får en bok i julklapp.

Fotnot: Den här artikeln publicerades först i Boktuggs nyhetsbrev #355 i fredags. För att inte missa våra framtida nyhetsbrev, signa upp idag.

Boktugg Medium - välj din egen prenumerationsavgift från 200 kr per år!
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att prenumerera.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter