Journalisten och författaren Diamant Salihu
Journalisten och författaren Diamant Salihu. Hans bok "Tills alla dör", om konflikterna i Järvaområdet, har hyllats av kritiker och används flitigt i debatten om gängkriminalitet. Nu är han en av de nominerade till Stora journalistpriset. Foto: Duygu Getiren/TT.

Diamant Salihu: ”Årets röst är alla som valt att prata med mig”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Han är nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst för boken ”Tills alla dör”. Men Diamant Salihu tycker att årets röster är de personer som valt att prata med honom om den dödliga konflikten i Järvaområdet.

SVT-journalisten Diamant Salihu är en av tre nominerade till Stora Journalistpriset i kategorin. I sin bok berättar han om de unga män som är offer och gärningsmän i den dödliga konflikten som pågått i Stockholms nordvästra förorter på Järvafältet sedan 2015.


ANNONS


I boken försöker Diamant Salihu ge en djupare förståelse för och förklara hur och varför unga killar och män, som kanske varit barndomskamrater, skjuter varandra till döds i en våldsspiral till synes utan slut.

Diamant Salihu ser det som väldigt hedrande att vara nominerad i just kategorin Årets röst. Men han tycker själv inte att det är just hans röst som bör prisas.

– Jag ser det snarare som att det är alla de röster som har valt att prata med mig. Det är de rösterna som jag har försökt att ge en plattform och lyfta på det här sättet. Det är ofta röster som inte söker uppmärksamhet och som är rädda för att komma till tals. Så jag hoppas att deras röster gör att fler människor i det här landet får en större förståelse för vad de går igenom och hur stort samhällsproblem det här handlar om.

Stort mörker

Han säger att han skrev boken bland annat för de unga killar som bor i Järvaområdet eller i liknande områden där skjutningar och kriminalitet har blivit en del av mångas vardag.

ANNONS

– Jag vill att de ska få se igenom fasaden som ofta kanske finns på sociala medier eller i musikvideor. Bakom den glorifierade fasaden med vapen och droger och pengar så finns det ett stort mörker och en stor illojalitet. Det finns kompisar som ligger begravda på samma plats, kompisar som hade drömmar i livet men som inte ens blev 20 år.

Tills alla dör har hyllats av kritiker och använts flitigt i debatten om gängkriminalitet.

– Jag tycker av det jag sett att den använts brett som en referens av många olika politiker och beslutsfattare och samhällsengagerade människor. Den är så bred – och jag tycker att det är så journalistik ska vara.

Diamant Salihu återkommer flera gånger under intervjun till att han med sin bok vill få fler att förstå. Förstå hur våldet har blivit vardag för så många människor, förstå problematiken och förstå den stora samhällsutmaning som skjutningarna och det eskalerande dödliga våldet innebär.

– Det är viktigt att fler förstår, för det här är inget som kan lösas av föräldrar själva i dessa områden. De säger själva att de behöver hjälp, de behöver samhällets hjälp. Genom den här kunskapen kan man kanske också hitta lösningar som bryter den här negativa utvecklingen.

Vill tysta

TT: Vad har du fått för reaktioner från dem du skriver om?
– Jag har fått 99 procent positiva reaktioner från anhöriga och boende i området som tycker att det här sätter fokus på det våld som drabbat dem under lång tid och blivit en del av människors vardag.

Han säger att han också har fått reaktioner från en liten klick människor, som kanske själva är närmare konflikten, som inte ville att han skulle skriva boken och framför allt nu inte prata om den.


ANNONS


– Men det finns ingenting som kommer att tysta mig från att berätta de här historierna och att lyfta de här frågorna. Det finns redan tillräckligt många människor i dessa områden som tystas, som inte ens vågar prata om sin egen sorg över att man förlorat en bror eller en son. Och så ska vi inte ha det, säger Diamant Salihu.

Rättat: I en tidigare version var datumet för prisgalan fel i faktarutan.

Text: Beatrice Nordensson/TT

Fakta: Diamant Salihu

Diamant Salihu är född 1983 i Kosovo.

Kom till Sverige med sin familj som sjuåring och när han var åtta år bosatte sig familjen i Tjärna ängar i Borlänge.

Under tonåren började han intressera sig för skrivande. Under och efter gymnasietiden arbetade han för ungdomsredaktionen på Borlänge Tidning.

Han gjorde lumpen på Värnpliktsnytt och anställdes sedan, efter kortare sejourer på Borlänge Tidning och GT, som reporter på Expressen 2006.

Under sina drygt elva år på Expressen var han bland annat korrespondent i Storbritannien och i USA.

Diamant Salihu jobbar nu sedan 2017 som reporter på Sveriges Television.

Han har bevakat gängkonflikten i Järva sedan 2016 och publicerade 2021 reportageboken Tills alla dör.

Är nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst. Pristagarna offentliggörs den 18 november.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.