Denna artikel sponsras av författare/förlag

Christer Botéus om sin nya bok: ”Livet ska våga levas”

Författaren Christer Botéus. Foto: Privat

Romanen Min tid är nu av Christer Botéus handlar om 40-åriga Gabriel som gör en nystart i livet och flyttar till Portugal – något som författaren själv har gjort.

Sedan unga år har Christer Botéus burit på en dröm att skriva en roman. Han hade tidigt tankar på att bli präst eller författare och har alltid sökt sig till böckernas värld. Han beskriver sig själv som en sökare. 

– Intresset att skriva och berätta är en del av mig som person, säger han.

Tidigare har han gett ut tre faktaböcker om konst, livsåskådning och andlighet, men nu kommer hans första roman. Min tid är nu handlar om hur man kan gå vidare i livet och upptäcka nya sidor inom sig själv.

Romanen följer Gabriel som nybliven 40-åring lämnar Sverige för att testa ett nytt liv som affärsutvecklare på ett hotell i södra Portugal. Där attraheras han av två kvinnor, ägarinnan Sara och en av gästerna, Mette från Holland. Båda kvinnorna är spirituella och visar honom nya sätt att förhålla sig till tillvaron.

– Gabriel är något tillbakadragen i sociala sammanhang men inte blyg, och är bra på att observera och strukturera sin verklighet. Han arbetar som konsult inom marknadsföring och är utbildad civilekonom, berättar Christer och tillägger att även om Gabriel har några likheter med honom själv ska han tolkas som en fiktiv person.

Christer har själv drivit ett mindre hotell nära platsen som beskrivs i romanen, så han känner miljön och arbetet väl. Han blev förälskad i Portugal och framförallt i Algarve, och bor idag större delen av året i Carvoeiro, en mindre fiskeby som idag tar emot många turister under säsongen april–oktober.

Min tid är nu

Min tid är nu

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-15
  • ISBN: 9789189261815

– Precis som Gabriel flyttade jag i samma ålder till Algarve för att utveckla ett mindre hotell, Villa Linda Mar – beläget ungefär på samma plats som där romanens hotell är beläget, nära stränderna Praia da Marinha och Praia do Benagil – och arbetade med det under 15 år, säger Christer. 

– Mycket vad gäller erfarenheten när det gäller driften och skötseln av ett mindre hotell har jag själv upplevt, och min karaktär Carlos som driver restaurangen i romanens hotell påminner mycket om min tidigare vän och krögare som drev restaurangen på Villa Linda Mar. Många av maträtterna och vinerna som jag skriver om har sitt ursprung från hans kök.

I romanen deltar huvudkaraktärerna i olika kurser på hotellet med andligt innehåll såsom healing och meditation, och olika samtal äger rum om livsavgörande frågor.

Hur ser din egen relation till andlighet ut?
– I arbetet med boken I kontakt med den inre världen där jag intervjuade många namnkunniga andliga medier fick jag ett nyväckt intresse för andliga frågor. Existentiella och andliga frågor och tankar har alltid varit viktiga för mig.

Christer tror att boken framförallt kan tilltala läsare i samma ålder som Gabriel eller äldre, som är nyfikna på Algarve eller som drömmer om att flytta ner till värmen och göra en nystart med antingen ett nytt arbete eller att enbart njuta av livet.

– Möjligheten finns alltid att ändra sitt liv och våga följa sitt hjärta oavsett vart det kan föra oss. Livet ska våga levas och vi är själva ansvariga för det.

Planen är att skriva en trilogi med samma karaktärer, och nu arbetar han med den andra boken om Gabriel, Den hemliga elden. Han beskriver det som feelgood, men det viktigaste för honom är att skriva böcker om något som känns viktigt och är livsbejakande, som nystart i livet, naturen och andlighet – vilket är bärande tankar i hans skrivande.

– Jag har hittills enbart skrivit om saker som berör mig på ett positivt sätt och ger mig glädje, säger Christer.

Om författaren 

Christer Botéus är beteendevetare och socionom i grunden, men har också arbetat utomlands och rest mycket i många år. Han har arbetat länge med konst, bland annat genom egen galleriverksamhet. Han har skrivit böckerna I kontakt med den inre världen, Sinnenas resa ; A journey through the senses och Nissan Engel – A Harmony of Colour & Music varav de två sista är illustrerade med fotografier tagna av fotografen Petra Björstad. Läs mer på studioboteus.com

Min tid är nu

Min tid är nu
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor200
Vikt0
Utgiven2021-09-15
SABHc
ISBN 9789189261815
Några månader innan Gabriel ska fylla fyrtio bestämmer han sig för att ändra riktning i livet. Han får erbjudande om att hjälpa ett litet hotell i Portugal med affärsutveckling och tackar direkt ja. På anläggningen hålls kurser med andlig inriktning och tillsammans med ägaren Saras spiritualitet hittar han nya sätt att förhålla sig till tillvaron. Han adopterar valpen Leia och Gabriel börjar äntligen känna att han har hittat rätt. Mitt i den portugisiska idyllen kommer förödande nyheter från Sverige och Gabriels nya mentalitet sätts på prov. Han åker tillbaka till Göteborg och mötet med det förflutna visar sig vara av stor betydelse. Min tid är nu är en härlig feelgood-roman om Gabriels mittlivstransformation. Det är en berättelse om andlighet, romantik och sensualitet. Min tid är nu är den första romanen i feelgood-serien om Gabriels nya liv.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se