Denna artikel sponsras av författare/förlag

Johan Rietz ger ut en bok om livet efter stroke

Johan Rietz med en av tavlorna han målade efter att ha drabbats av en stroke år 2017. Foto: Privat

Efter en stroke för fyra år sedan började Johan Rietz måla tavlor för att lindra huvudvärken. I boken Strokeresan – konsten att komma tillbaka samlar han bild och text från sin resa.

En sommarmorgon när solen just gått upp fick Johan Rietz en stroke. Han fick inga synliga tecken i form av förlamning i ansiktet eller problem med syn, hörsel eller tal, men det som gick snett var balansen. Helt plötsligt lutade hela världen åt vänster. Rullatorn räddade honom från att tappa fotfästet.

– Efter stroken drabbades jag bland annat av återkommande kraftig huvudvärk. Det som fick mig att komma tillbaka till livet var att börja måla. Genom att måla tavlor vågade jag ta mig an känslor som gömt sig under ytan. Målandet blev ett sätt att lugna huvudvärken och dämpa ångesten, samtidigt som det förhindrade att det egna jaget, identiteten, sakta skulle suddas ut. 

Konsten fick honom att komma tillbaka och blev ett sätt att bearbeta stroken. Det blev fler och fler tavlor, till slut 36 stycken. Nu har det också blivit en konstbok.

Strokeresan : Konsten att komma tillbaka

Strokeresan : Konsten att komma tillbaka

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-08-30
  • ISBN: 9789189286900

Strokeresan – konsten att komma tillbaka innehåller 36 tavlor i akryl med tillhörande texter. I boken beskrivs en strokeresa och ger en inblick i hur det kan vara att försöka komma tillbaka när livet gått överstyr. Det är en bok som syftar till att en läsare ibland bör reflektera över sitt liv och lyssna på sin kropp.

– Alla som drabbas av en stroke har sin egen historia. Strokeresan – konsten att komma tillbaka är min berättelse om hur jag tog mig vidare. Det är en historia om måleri, drömmar och en kamp för livet. Boken kan ses som en resa i tid och rum, där vinet färgats blått av demonernas andedräkt och havet färgats rött av drakblod, säger Johan. 

Genom boken hoppas Johan Rietz kunna förmedla att stroke, som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan, är en av våra vanligaste folksjukdomar. Varje år drabbas cirka 20 000 människor i landet. Resan efter en stroke är långt ifrån spikrak, där man kan drabbas av sådant som till exempel hjärntrötthet, huvudvärk, hemska mardrömmar och balansproblem.

En sak han särskilt velat förmedla är att det inte behöver synas på en människa att någon drabbats av en stroke. 

Hur upplever du att kunskapen är om stroke rent allmänt?
– Den får sägas vara låg. Bland annat vilka riskfaktorerna är, det vill säga högt blodtryck, rökning, diabetes, förmaksflimmer, höga blodfetter, låg fysisk aktivitet, mycket alkohol samt stress.

Just nu vilar den konstnärliga ådran då Johan är ute och föreläser för andra om sin strokeresa och visar upp en del av sin konst.

– Detta är faktiskt något jag skulle kunna ägna mig åt resten av mitt liv, då det finns ett stort behov av att få insikt och kunskap om livet efter en stroke. Jag tycker dock att det är svalkande för själen att måla, så det är inte otänkbart att jag börjar måla igen. Just nu har mina penslar fastnat i solnedgången. 

Om författaren

Johan Rietz är 64 år och bor i Viken i nordvästra Skåne. Han är gift med Annette och har två vuxna döttrar. Johan är journalist, författare och tidigare redaktör. I augusti 2021 gav han ut boken Strokeresan – konsten att komma tillbaka. Den finns både i tryckt form och som ljudbok hos streamingtjänster. För varje såld bok går 20 kronor till Strokeförbundet som också har hjälpt till att stötta Johan i arbetet med boken.

Strokeresan : Konsten att komma tillbaka

Strokeresan : Konsten att komma tillbaka
Författare
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor76
Vikt120 gr
Utgiven2021-08-30
ISBN 9789189286900
En sommarmorgon när solen just gått upp fick Johan Rietz en stroke. Hela världen rasade samman och märkliga drömmar infann sig, ofta förföljdes han av liemannen med hasande steg. Även balansen försvann, plötsligt lutade allting åt vänster. Johan befann sig i ett vakuum.   Det som fick Johan att komma tillbaka till livet var akrylfärgerna. Genom att måla tavlor vågade han ta sig an känslor som gömt sig under ytan. Målandet blev ett sätt att lugna huvudvärken och dämpa ångesten, samtidigt som det förhindrade att det egna jaget, identiteten, sakta skulle suddas ut.   Alla som drabbas av en stroke har sin egen historia. “Strokeresan” är Johans berättelse om hur han tog sig vidare. Det är en inspirerande historia om måleri, drömmar och en kamp för livet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se