Denna artikel sponsras av författare/förlag

Debutanten Ingrid Wenström Lund låter 50-åriga Annki kasta sig ut i livet

Ingrid Wenström Lund debuterar med feelgoodromanen De som får. Foto: Privat

Feelgoodromanen De som får av Ingrid Wenström Lund är inspirerad av de många osynliga kvinnor som stretar på och tas för givet. 

Medelålders Annki har bestämt sig för att bli av med oskulden innan hon fyller 50. I samma veva får hon också ett oväntat arv som för henne ut på okända vatten. De som får är första delen i serien om Annki, en historia som handlar om att som kvinna i mogen ålder kasta sig ut i livet, bejaka sin kvinnokraft och bygga vänskap.

– Annki Larsson som gestalt är inspirerad av alla de beundransvärda kvinnor jag är omgiven av, säger Ingrid Wenström Lund. De som utan att göra en förfärlig massa väsen av sig, sköter sina arbeten med största allvar, vårdar familj och sociala relationer, stretar och drar. De är starka och målinriktade. Men är ofta ganska ”osynliga” och tas för givet. Jag fascineras också av hur många äldre kvinnor bejakar livet och lever det fullt ut. Hur den klassiska undanskymda rollen som gärna tidigare tilldelats äldre kvinnor, kastas till förmån för amatörteater, linedance och fotvandringar till Santiago de Compostela. 

Ingrid berättar att romankaraktären Annki klev ut framför hennes inre öga som i ett guldskimmer och sa att hon ville få sin historia berättad. Grundhistorien tog inte lång tid att skriva, och därefter följde ungefär fyra år att få fason på berättelsen.

I sitt skrivande strävar hon efter att balansera mängden beskrivningar då de lätt tynger texten och därmed läsningens flyt på ett onödigt sätt. Hon försöker mejsla ut bilder som för in läsaren, håller hen kvar, i historien. 

– Det innebär att jag kanske skriver ihop själva händelseförloppet i ett kapitel på någon timme, men sedan jobbar med texten hur länge som helst. Gå tillbaka, fila, vänta, gå tillbaka, fila … Ta en längre paus och börja om, tills varje mening är motståndslös eller har just det motstånd som krävs för att få fram den stämning som jag strävar efter. Ibland innebär det att slänga stora eller mindre delar av text, som i den andra delen om Annki Larsson som velat springa åt olika håll. Först när jag slängde bort en persons fyra, fem kapitel, började den äntligen ta form.

De som får

De som får

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-23
  • ISBN: 9789189261273

– Det finns två sidor av mig som egentligen borde skava mot varandra, men som jag snarare upplever balanserar varandra, säger Ingrid. Den ena sidan är mycket jordnära, hon som är förbunden med den tunga kroppen, det praktiska, vårdandet och att se andras behov. Den andra sidan är min fantasidel, en sida som lever i en magisk värld, lätt och luftig. Jag brukar förklara det som att, om en dinosaur skulle komma klivande ur skogen så skulle jag naturligtvis bli väldigt uppskrämd, men inte så förvånad. För allt är möjligt. Och det är i skrivandet som den magiska världen får ta det utrymme den kräver. Fantasin får expandera. Jag blir fri.

Sedan barnsben har hon älskat att skriva, och gjort det i perioder av livet. Men trots att livet tidvis har varit nog så intressant, har hon inte lyckats omsätta det i skrift förrän nu. 

– Det är först nu när jag lever ett stabilt lyckligt liv med min man, omgiven av familj och vänner, har en trädgård att pyssla i och så vidare, som jag kan utnyttja livserfarenheten som bubblar och pyser som en isländsk gejser. Det är först nu den blir till historier. Men också som gestalter ur mitt förflutna kliver fram och pockar på att bli skrivna om, säger Ingrid och fortsätter:

– Jag vill skriva böcker som jag själv vill läsa. Historien ska svepa med läsaren. Det ska vara spännande utan att bli alltför otäckt, romantiskt utan att bli larvigt. Jag vill att personerna som rör sig i centrum av historien ska vara igenkänningsbara, lätta att identifiera sig med. Läsaren ska tycka om dem, stå på deras sida, och, om jag får drömma, finna styrka ur de öden som målas upp. 

Ingrid skriver just nu på den andra boken om Annki Larsson som planeras komma ut under 2022.

Om författaren

Ingrid Wenström Lund bor med sin make på en Mälarö utanför Stockholm, med utsikt över åkrar, skog och himmel. Vid sidan om arbetet som sjuksköterska, har hon alltid sökt olika uttryckssätt där skrivandet intagit en speciell plats. Debuten De som får, en spännande feelgoodroman, kom ut 2021.

De som får

De som får
Serie Annki Larsson
Författare
Medverkande
Förlag Lava Förlag
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor348
Vikt350 gr
Utgiven2021-03-23
SABHc
ISBN 9789189261273
Två omvälvande saker inträffar i samband med att Annki fyller femtio år. Det ena är att hon har sex för första gången. Även om akten inte lever upp till hennes förväntningar, ser hon den som korkskruven som ska öppna livets ymnighetshorn. Det andra är att hon oväntat får ett arv: några aktier och en dyster stuga mitt i den uppländska granskogen.   Från att Annkis liv mest bestått av arbete och att låta sig domineras av sin sjuka mamma som nyligen gått bort, dras verkligen korken ur ymnighetshornet. Livet släpps loss i högre grad än vad Annki förväntat sig och tycks kulminera när hon drabbas av sin livs första riktiga kärlekshistoria.   Men, som om hon satt och ruvade på en stor skatt, är det många som vill komma åt hennes arv och Annki måste försvara det som är hennes, bortom sin föreställningsvärld.   Detta är första delen i serien om Annki, en historia som handlar om att som kvinna i mogen ålder kasta sig (eller kastas) ut i livet, bejaka sin kvinnokraft och bygga vänskap. Om att växa – och att drabbas av växtvärk.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se