Denna artikel sponsras av författare/förlag

Mikael Anderssons deckare utspelar sig i Västerbotten

Författaren och läkaren Mikael Andersson. Foto: Lena Lee

Ögonläkaren Mikael Andersson från Umeå debuterar med deckaren Den som illa gör, första delen i trilogin Morden i Västerbotten.

En god vän med författarambitioner sporrade Mikael Andersson att själv börja skriva. Grundidén stod tidigt klar: det skulle bli en deckare som utspelar sig i Västerbotten.

– Jag är uppvuxen och har bott större delen av mitt liv här i Västerbotten. Det är roligt att ta med miljöer som jag känner och jag tänker att det på många sätt är enklare att hitta rätt tonläge om man ”gräver där man står”. Alla hus, skogspartier och korridorer på sjukhuset finns i verkligheten, säger Mikael. 

Han valde att använda sig av verkliga fysiska miljöer som han väl känner till. Men både personer och händelser i debutromanen är uppdiktade och har inga existerande förebilder.

– Däremot försöker jag förstå karaktärerna när de väl är födda in i berättelsen. Jag antar att mina erfarenheter som läkare väger tungt, säger Mikael.

Den som illa gör följer en far och en dotter, kommissarie Roland och hans 14-åriga dotter Anna. Deras relation är viktig för boken och Anna utgör en viktig pusselbit i upplösningen av det drama som utspelar sig.

– Roland förlorade sin fru och Anna sin mamma tre år innan berättelsen tar sin början. Roland jobbade mycket och fortsatte jobba mycket efter olyckan. Anna har fått en självständig roll tidigt. Hon är, som många 14-åringar med henne, klok i många frågor, men agerar mindre genomtänkt i andra, säger Mikael och lägger till:

– Jag har två söner, och att ha barn väcker mycket tankar hos mig som pappa.

Den som illa gör

Den som illa gör

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-08-21
  • ISBN: 9789175575544

Mikael började skriva boken 2018, samma år som skolskjutningen i Parkland, USA. Senare under 2018 var det flera elever som hotade med skolskjutning i Sverige.  

– Det som intresserar mig är hur människorna som drabbas hanterar det. Hur skulle jag själv tänka? Hur upplever man det när ens barn blir utpekad som skolskjutare?

– Andra frågor som jag försökt leva mig in i är: Hur tar man sig vidare när allt tagits ifrån en? Vad kan pengar ställa till med, stora pengar som smusslats undan av människor som inte är vana vid allt det våld de kan utlösa?

Girighet och pengalust är teman som genomsyrar boken som delvis handlar om en bedrägerihärva inom regionen.

– De är några av de saker som driver folk att göra andra illa. Kanske ibland omedvetet. Girighet och pengalust är del av en slags skala av egenskaper som vi alla besitter, men i olika utsträckning. Och drivkrafter är alltid intressant.

Mikael beskriver boken som lättläst med relativt korta kapitel som ofta avslutas med en cliffhanger. Samtidigt är det en komplex historia med många beståndsdelar som han gissar gör sig bäst att läsas under en begränsad tid. 

– Jag tycker själv om att läsa böcker med en drivande handling och karaktärer jag kan tro på, en gnutta humor och dialog som känns tonsäker, säger Mikael och nämner Torgny Lindgren och Haruki Murakami som två favoritförfattare.

Övergången från att skriva journaler och standardiserade formuleringar i jobbet som läkare till att skriva skönlitteratur är minst sagt stor. Mikael berättar att han har fått öva sig på skrivandet, och han har låtit både kompisar, lektörer och redaktörer läsa och komma med feedback. 

– Det var svårt från början, det kom ingen text ur mig. Men ju mer jag håller på desto lättare blir det, säger han.

Mikael Andersson låter delar av sin roman utspela sig i de västerbottniska skogarna. Foto: Privat

Den tryckta boken släpps den 21 augusti, och i september kommer ljudboken som är inläst av Lo Kauppi, en röst som Mikael är mycket nöjd med.

– Lo härstammar visserligen från Tornedalen och inte från Västerbotten, men hon lägger mycket energi på att uttala saker och ting korrekt. Hon har talang för dialekter, säger Mikael.

Två uppföljare till Den som illa gör med samma karaktärer i centrum är redan skrivna, men ännu återstår en del arbete innan de är redo för läsarnas ögon.

Den som illa gör

Den som illa gör
Serie Morden i Västerbotten
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor342
Vikt412 gr
Utgiven2021-08-21
SABHc
ISBN 9789175575544

Efter en skolskjutning i Umeå hittas en tonåring död med ett automatvapen i händerna. Men brottet visar sig vara mer invecklat än det först framstår. Kommissarie Roland Fransson leds in på en snårig väg där spåren leder till försvunna miljoner ur regionens kassor, en desperat läkare med spelskulder och en galenskap som driver människor att göra oförlåtliga handlingar.

Samtidigt dras Rolands dotter Anna, 14 år och rullstolsburen, in i händelseförloppet och tvingas ta saken i egna händer. Det hela kulminerar i en dramatisk jakt i Västerbottens inland. Fyrtio år tidigare föds ett barn, frukten av två unga, isolerade syskon. Barnet göms undan och försvinner. Bara mamman vet var. När sanningen kommer fram får det fruktansvärda följder.

Den som illa gör av Umeåläkaren Mikael Andersson handlar om hur en stor summa pengar tillsammans med psykisk ohälsa kan leda till katastrof. Kriminalromanen utspelar sig i den fiktiva byn Bergsjönäs och är första boken i serien Morden i Västerbotten.

Mikael Andersson, född 1966 i Umeå, arbetar som ögonkirurg och överläkare. Efter gymnasiet bodde han ett år i Israel och under läkarutbildningen ett halvår i Vietnam. Idag bor han med sin familj i Umeå. Västerbotten har varit Mikaels hem i större delen av livet, och år 2018 bestämde han sig för att börja skriva med landskapet som kuliss. Kriminalromanen Den som illa gör är hans debut som författare och första boken i serien Morden i Västerbotten.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se