Denna artikel sponsras av författare/förlag

Andreas Eks dystopiska spänningstrilogi utspelas i ett virusdrabbat Malmö

Författaren Andreas Ek. Foto: Bee Thalin

Word Audio Publishing International (WAPI) ger ut tre nya böcker av Andreas Ek i serien Raseri som ljudbok och ebok. Förödelse, Fruktan och Flykt är dystopiska framtidsskildringar med Malmö som spelplan.

Andreas Ek började som egenutgivare och gav på egen hand ut bland annat dystopierna Raseri och Törst i tryckt format. Senare fick han kontakt med digitalförlaget Word Audio Publishing International, som ville ge ut titlarna som ljud- och eböcker.

– Allt började med att WAPI hörde av sig om Raseri och ville göra ljudbok, säger Andreas. Jag hade inte haft en tanke på det, då jag inte hade så bra koll på de digitala formaten. Sedan dess har det blivit mer och mer populärt att skriva direkt för ljud. Att välja Word Audio Publishing visade sig vara ett fantastiskt bra val då de lyckas nå ut till en bred lyssnarskara även med en smal genre som skräck.

Snart började uppföljare efterfrågas. I Törst finns det ett avslut på storyn, så Andreas funderade på hur han skulle kunna fortsätta serien. Lösningen blev att göra en spinoff med en egen vinkel som utspelar sig i en annan del av Sverige, nämligen Malmö. 

Den nya trilogin är en slags parallellhandling till de två första böckerna, och de tre delarna släpptes kort efter varandra i april 2021. 

– Det är en av fördelarna med ljudboksbranschen, att den friheten finns – man behöver inte vänta i månader eller år på utgivning, säger Andreas.

Att skriva direkt för ljud var något nytt för honom, och han beskriver det som en lärorik upplevelse.

– Man kan gå i vissa fällor, vilket jag också delvis gjorde innan min redaktör hjälpte mig, skrattar han. Det får inte vara ett för stort persongalleri och inte för mycket återblickar, minnen eller tidshopp. Tidslinjen ska helst vara rak, och det gäller att skriva mycket i scener, som i en film. 

Det nya formatet till trots har Andreas inte känt att han behövt förändra sin stil.

– Jag tror inte att jag har skrivit så annorlunda. Jag har ofta inte så mycket beskrivningar utan skriver mer rakt, vilket funkar bra för ljudbok. Mina böcker är lättlästa, oavsett format, med korta kapitel och framåtdriv. Det digitala formatet passar bra till mina böcker.

När han skriver ser han allting framför sig, han beskriver det som att han skriver av en film som utspelas i huvudet. Dialogen är viktig, och det händer mycket hela tiden. Med en kurs i att skriva filmmanus i bagaget kanske detta också märks på hans sätt att skriva? 

Vad säger dina gamla läsare om det här nya formatet?
– Jag upplever att de följer med. Det är kul att personer som annars inte lyssnar på ljudböcker vill lyssna på mina, så det blir som att en helt ny värld öppnar sig för dem. Men böckerna finns ju även som ebok för den som hellre vill läsa.

I serien drabbas Sverige av ett hänsynslöst virus. Låter det bekant? Andreas skrev den första boken redan 2014, långt innan corona, även om många i dagsläget drar liknelsen och lyfter fram att det känns aktuellt. Men det virus som drabbar människorna i Raseri-serien har inga likheter med covid-19.

– När man smittas av viruset i mina böcker börjar hjärnan och kroppen gå på högvarv och ett slags vrede växer inom en. Kroppen lägger av och det sker en förvandling. Viruset gör att man blir ljusskygg, håret faller av och man blir likblek. Man kommer fram på natten och livnär sig på att dricka blod, och blir till slut en slags vampyr-zombieaktig varelse, berättar Andreas.

Han nämner Walking dead och I am legend som inspirationskällor, även om han har skapat en helt egen värld med helt egna monster. 

Den nya trilogin (bok tre–fem i serien) kan läsas fristående, även om mycket av detaljerna kring viruset förklaras främst i första och andra boken. Malmö drabbas i Förödelse, Fruktan och Flykt av samma virus som härjar i Stockholm. Läsarna får följa andra karaktärer, bland annat en polis som möts av en flod av rapporter om misshandel och våld, en grovt kriminell som sitter inlåst när smittan sprids och en prepper.

Andreas bor i Stockholm och hade tänkt åka till Malmö för att göra research för trilogin, men pandemin kom i vägen. Istället har han fått förlita sig på minnen av staden kombinerat med många timmar framför Google maps och satellitbilder.

– Jag ville att det skulle kännas verkligt, som att man är där. Som tur är ligger mitt förlag Word Audio Publishing i Malmö, där även min språkgranskare Erika Feldt är uppvuxen. Hon kom till min räddning och hjälpte mig att göra miljön så autentisk som möjligt, säger Andreas.

Om författaren

Andreas Ek är polis och arbetar som kriminaltekniker med brottsplatsundersökningar, erfarenheter som inspirerar hans skrivande. Hans spänningsromaner har hyllats av läsare, lyssnare och recensenter, och Törst nominerades till Selmapriset 2019.

Om serien Raseri

I de två första delarna, Raseri och Törst, sprider sig ett livsfarligt virus som en löpeld genom Stockholm och är på väg att ödelägga hela staden. Överallt råder kaos och människor flyr desperat för sina liv. När allt äntligen verkar ha lugnat sig dyker ett nytt hot upp. De som klarat sig undan den farliga smittan inser snart att om de ska överleva måste de hålla sig undan när solen går ned. För det är när mörkret faller som de kommer fram. De förändrade.

De tre delarna Förödelse, Fruktan och Flykt utgör tillsammans en spin-off på Raseri och Törst. Ett nytt smittsamt virus har dragit fram över hela landet och de som drabbas förvandlas till våldsamma och blodtörstiga varelser. I Malmö har en liten skara människor, som hittills klarat sig, slagit sig samman för att söka skydd i väntan på att allt ska gå över. Men attackerna bara fortsätter och offren blir fler och fler. Till slut bestämmer man sig för att en gång för alla göra slut på de ondsinta varelserna. Kosta vad det kosta vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se