Monsteragenten Nelly Rapp får nytt utseende. I mitten: Nelly Rapp med kompisen Valle och hunden London. lllustration: Emil Maxén. Bokomslag: Christina Alvner

Emil Maxén tar över som illustratör för Nelly Rapp – alla 20 böcker ges ut på nytt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Martin Widmarks populära barnboksserie Nelly Rapp får ny kostym. Illustratören Emil Maxén tar över efter Christina Alvner.

Nästa bok om Nelly Rapp, Nelly Rapp och trollpackan, släpps i oktober 2021. Den är illustrerad av Emil Maxén, som bland annat skrivit och illustrerat barnboken Knäckarbanketten tillsammans med Sara Bergmark Elfgren (som blev 2020 års julkalender i Sveriges Radio). Emil Maxén har också skrivit och illustrerat tre egna serieböcker om Stor-Jobal från Krokjala. År 2019 tilldelades han Albert Engströmpriset för unga skapare.


ANNONS


– Jag tror min stil fungerar bra med Nelly Rapp för att jag gärna tecknar läskiga saker men har en ganska lättsam stil, säger Emil Maxén.

Hade du någon relation till Nelly Rapp innan du fick jobbet? 
– Min son har precis blivit så gammal att han räknas till målgruppen så vi hade en Nelly Rapp-bok hemma och jag själv blev precis tonåring när böckerna kom. Nu läser vi tillsammans igenom alla titlarna och mysryser, säger Emil.

I samband med illustratörsbytet ska alla tidigare 20 böcker i serien ges ut på nytt med nya bilder. Den första boken, Nelly Rapp och Monsterakademin, kommer ut hösten 2021, och den andra och tredje boken under 2022.

– Vi kommer omarbeta gamla titlar parallellt med arbetet av de nya böckerna. Att projektet är enormt känns bara kul! Böckerna har stor variation och är ganska korta så jag tror att det kommer rulla på fint så fort jag blivit varm i kläderna. Den stora utmaningen att ta över efter Christina är att försöka hitta mina egna bilder och kompositioner, säger Emil.

ANNONS

Det är förlaget Bonnier Carlsen som ger ut serien.

– Christina Alvner har varit fantastiskt värdefull i att skapa Nellys och Valles värld och hon är en underbar illustratör som har både humor och dramatik i sina bilder, men hon väljer att nu fokusera på bland annat egna konstprojekt istället. Vi kommer verkligen att sakna samarbetet med henne, samtidigt som det har varit spännande att tillsammans med Martin Widmark hitta ett nytt uttryck i Nelly Rapp-böckerna, i färg den här gången, säger Maja Lindqvist, förläggare.

– Emil Maxén har ett sätt att illustrera monster och spännande varelser som kändes rätt för framtiden, och han fångar också upp den spännande känslan som lyfts i den första Nelly Rapp-filmen, säger Maja Lindqvist.

Den allra första Nelly Rapp-boken Monsterakademin släpptes år 2003 och den senaste kom ut 2020, Nelly Rapp och anden i flaskan. Nelly Rapp sändes som Sveriges Radios julkalender 2009 under namnet Nelly Rapp – En gastkramande jul. Filmen Nelly Rapp – Monsteragent hade premiär i oktober 2020.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.