Boktugg passerade 200K unika besökare – rekord i januari

200K som i 200 000 unika besökare på Boktugg i januari 2021. Det är väldigt många läsare. Foto: iStock.

Från en okänd blogg 2014 till en av Sveriges största boksajter. I januari hade Boktugg över 200 000 unika besökare. Ja, du läste rätt. 

Folk blir förvånade när vi berättar om våra besökssiffror. Det blev de redan i januari 2020 då vi återigen hade över 100 000 unika besökare under en månad (129K). Det är ju så man skriver bland bloggare och influencers: K för tusen.
 

200K unika webbläsare

Och i januari 2021 passerade vi en ny drömgräns: 200K unika besökare, som egentligen är webbläsare. Med andra ord är det färre personer, kanske runt 150 000 läsare under en månad.

Men intäkterna då?

Ni vet talesättet ”om jag fick en X för varje Y”. På Boktugg kan vi konstatera att om vi fick en krona för varje unik besökare per månad så skulle vi ha bättre resurser än idag. Intäkterna är kort sagt för låga för att göra det vi gör idag och det vi vill göra imorgon. Även om vi nådde break-even 2020 med en extremt slimmad budget.

Boktugg tjänar idag pengar på i huvudsak tre saker: affiliate, annonser och prenumeranter. Det förstnämnda får vi när vi skickar trafik till olika återförsäljare som nätbokhandlare och våra läsare köper böcker eller prenumerationer. Så använd vårt boksök.

Annonsintäkter kommer från förlag och författare som marknadsför sina böcker på Boktugg. Här finns det utrymme för fler att göra det, det finns osålt bannerutrymme och (nästan) obegränsat med plats i Magasinet och för nativeartiklar på sajten. Läs mer om annonsering.
 

Dags att bli en Insider i bokbranschen

I mediabranschen var annonser under många år svaret på allt. Ingen älskar betalväggar och inloggningsrutor. Men de senaste åren har något hänt, allt fler har accepterat tanken på att betala för innehåll. Dagens Nyheter presenterade rekordsiffror som beror på fler prenumeranter, främst helt digitala.

På Boktugg har vi valt att hålla vår stora sajt öppen, utan betalvägg. Vid sidan om denna har vi experimenterat med premiumsajten Insider. Under våren 2021 kommer de olika varianter vi haft där att förvandlas till en enda: Insider med Analysbrevet.

I en annan bransch hade den prenumerationen kostat 5995 kronor per år. Men den kostar bara 1200 kr (1272 kr inkl moms). På redaktionen tycker vi förstås att alla förlag och alla professionella författare, agenter, återförsäljare och andra bokproffs bör ha en sådan prenumeration.

För vanliga, återkommande läsare, finns istället vår helt frivilliga prenumeration Supporter. Betalar du med kort är det 1 kr/dag som dras en gång om året (365 kr) eller var 10:e vecka (70 kr). Vi hoppas du tycker det är värt det. Den som tycker kort är jobbigt kan swisha så lite eller mycket och hur ofta man vill.

Ju mer stöd vi får, desto mer tid kan vi lägga på analyser, längre reportage och recensioner. Allt det som bidrar till en ökad kunskap om bokbranschen. Som vår genomgång av hur många böcker en författare behöver sälja för att få ihop en heltidslön.
 

Hjälp oss bli bättre

Tack för att du läser Boktugg. Kanske är du redan betalande prenumerant eller supporter, om det är så får du ett extra stort tack!

Kanske har du idéer och förslag på vad vi ska skriva mer om på Boktugg? Mejla oss på tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.