Dagbok för alla våra läsare (Julkalender 2020) – dag 8

Dagbok för alla våra läsare, kallar vi 2020 års julkalender. Bilder: iStock. Montage: Boktugg.

Stipendier och digital release via Facebook Live. Och så en stor affär i bokbranschen. Det är något av vad som sysselsatt Boktuggs redaktion idag.

Vi nämnde stipendier igår. Det är många sådana som delas ut i december månad, i år är det faktiskt fler miljoner än vanligt som fördelas bland förhoppningsfulla och många gånger utfattiga författare runtom i landet.

Fotokopieringsfonden lämnade besked igår och ett antal författare kunde glädjas åt 60 000 kronor in på kontot. Själv hade jag inte sökt i år, det är tre år sedan jag fick det senast och det sägs att det dröjer 3–4 år innan man kan få det igen.

Idag ska beslut om fördelning av arbetsstipendier från Författarfonden tas. Dessa miljoner kommer från den del av den statliga biblioteksersättningen som inte tillfaller författaren vars bok blivit utlånad utan samlas i en stor pott.

Just i år hade Författarfonden fått extra medel och utlyste ett extra stipendium för alla som påverkats av corona. Och vilken författare har inte gjort det? För varje år är det fler och fler som söker stipendier, kanske ett resultat av att kännedomen om dess existens ökar tack vare sociala medier. Eller att vi har fler författare idag?

”I denna extra utlysning med anledning av pandemins påverkan har det till författarfonden också inkommit 834 st. ansökningar från författare, översättare, tecknare och fotografer samt kulturjournalister. De ansökningarna bereds delvis samordnat med de 915 ansökningar som inkommit i höstens ordinarie omgång. Beslut om samtliga dessa stipendier är planerat till den 8 december 2020.”

Många författare väntar därmed nervöst imorgon – blir det några extra julpengar som kan finansiera en månad eller två till skrivande?

Idag blev det också en konstig dag på redaktionen eftersom det ramlade in två rejäla nyheter nästan samtidigt: Adlibris köper Campusbokhandeln och Norstedts förlagsgrupp berättade att 52 procent av den skönlitterära bokförsäljningen är digital i år.

Adlibrisaffären är stor, Campusbokhandeln omsätter över 100 Mkr i år. Så jag sökte Adlibris VD för en intervju och fick den på eftermiddagen. Samtidigt som jag tyckte att det här skiftet från fysiskt till digitalt är så pass intressant att jag ville prata med Norstedts förlagschef Patrik Hadenius.

Alltså blev det två intervjuer, trevliga samtal som därefter skulle ”skrivas ut”, vilket är journalistsvenska för att skriva själva artikeln som blir resultatet av intervjun.

Det är såna här dagar jag önskar att vi hade haft lite mer resurser, som en heltidsreporter. Vi fick ändå ihop fyra notiser under dagen, den typ av texter vi har under vinjetten Uppsnappat:

Och på kvällen efter att jag tillbringat en timme vid spisen med att steka och koka chili-con-carne så var det dags för digital release på vår Facebook-sida tillsammans med förlaget Word Audio och författaren Christina Larsson. Förlaget hade även kampanjpris på hennes bokserie om Sektion M.

Det var första gången vi testade att köra livesändning via vår Facebooksida och jag tyckte det blev riktigt bra. Bra ljud och bild, men så hade vi också lite proffshjälp. Det kan säkert bli fler livesändningar framöver. Här kan du se sändningen i efterhand.

Så här såg livesändningen på Facebook ut.

Så vad har mer hänt? Jo, vi satte faktiskt rekord för antal unika besökare på ett dygn igår. Jag skulle vilja säga att vi nu i december är på god väg att överträffa rekordet på 175 000 unika besökare från november, men jag vet samtidigt att julveckan är en av årets sämsta på webben. Julafton och midsommarafton brukar vara de två dagar då vi har minst trafik på sajten. I alla fall har det varit så historiskt, folk surfar inte alls lika mycket på nätet mellan den 23 december och 1 januari.

Nu är det väl snart dags att lägga sig om man ska orka upp och skriva tidigt imorgon bitti. Ni vet NaNoWriMo på övertid.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,