Kvinnlig majoritet bland årets skönlitterära debutanter

Upphovspersonerna till 15 av 21 nominerade till årets Augustpriser är kvinnor. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

72 procent av årets skönlitterära debutanter är kvinnor, skriver Dagens Nyheter, och bland de nominerade till de tre Augustpriserna är mer än 70 procent av titlarna skrivna av kvinnor.

De skönlitterära debutanterna på Albert Bonniers förlag uppvisar samma mönster: mellan 2016 och 2020 är 23 debutanter kvinnor och 10 män, och även Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts har en stark känsla av att de kvinnliga debutanterna blivit fler, även om han inte har någon statistik för de senaste åren.

Det har däremot Henrik Fürst, forskare på sociologiska institutionen vid Uppsala universitet. Han har studerat könsfördelningen på debutanterna sedan 1997, och även om 72 procent av dem i år är kvinnor, tycker han att det är för tidigt att tala om ett bestående mönster. Under 2013 och 2014 var de debuterande kvinnorna dubbelt så många som männen, men 2015 till 2017 var könsfördelningen jämnare.

– Jag tror det är för tidigt att uttala sig om ett skifte. Det har varit vissa toppar vissa år, absolut. Men statistiken över tid vittnar fortfarande om att det är ungefär lika många män som kvinnor som debuterar, säger han till DN.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL