Dagens boktips med mera – 15 september 2019

Att deckaren fortfarande är en bästsäljande genre får vi läsa om titt som tätt, men det är inte lika vanligt att en författares böcker överlever författaren själv. Som i fallet med Agatha Christie.

Hon har lockat miljoner läsare med sina deckargåtor, under nästan ett helt sekel.

Agatha Christie – mysteriernas drottning

Den 15 september 1890 föddes Agatha Christie. Att hon är känd i hela världen vet vi allihop, men något inte alla vet är att hon vid ett tillfälle gick upp i rök. Jo, det är sanningen. Agatha Christie försvann under nästan två hela veckor. En lördagsmorgon i december 1926 hittades en övergiven bil på en landsväg utanför Newlands Corner, i Surrey. Bilen hade rullat ner för en backe och sedan stannat, och den hade lamporna på när man hittade den. Natten hade varit kall och temperaturen nära noll, och ändå hittade man Christies kappa liggande i bilen. I kappan fanns ett körkort. Men ingen författare.

Senare hittades hon, efter många spekulationer i pressen, och efter att tusentals letat efter henne på landsbygden. Hon återfanns på ett exklusivt hotell i Yorkshire, mer än 230 engelska miles från platsen där hennes bil stått. Hon hade skrivit in sig under falskt namn, och valt samma namn som hennes mans älskarinna. Mrs. Teresa Neele. Det hela hade sin utgångspunkt i just mannens otrohet.

Hennes böcker förblir aktuella och 2019 skrev HarperCollins ett nytt avtal om rättigheterna för hennes böcker. De har gett ut hennes romaner i över 100 år. Senast på svenska är Dolken från Tunis, och Och så var de bara en. På engelska är en återutgivning av The ABC Murders, det senaste.

Nya böcker som släpps idag

Här är dagens skörd av nya böcker, i runda slängar ett sjuttiotal nya verk.

Livmodermakt

Livmodermakt

Skrifter II

Skrifter II

Skrifter I

Skrifter I

Längtan efter livet

Längtan efter livet

Farans år 1948

Farans år 1948

Mumin Bebisboken

Mumin Bebisboken

De aderton

De aderton

Denna dag i Boktuggs historia – 14 september

Boktugg har nu ett par år på nacken, här några av toppnyheterna från just det här datumet under tidigare år:

2018 skrev vi om Nyheterna som redaktionen glömde – bokbranschen vecka 37.

2017 fick vi veta att Roos & Tegnér anställer Helena Nord och Petra Ward och att Svenska Mässan överklagar beslut om samlingsplats för demonstration. Det stod också skrivit om 6 författare på Man Booker-prisets shortlist.

2016 kunde du läsa att Var femte svensk har läst en ebok senaste året – hälften tror att det blir fler framöver.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,