fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Anna Fröding skriver om andra världskrigets dolda sidor

Anna Fröding Foto: Peder Blom

Bakom historien om kommunisten Karl Frischs liv finns de verkliga tyskarna som motsatte sig nazismen under andra världskriget. Författaren Anna Fröding skildrar den i en trilogi.

En lång historia skriven med ett annorlunda perspektiv på andra världskriget – i sin blivande trilogi om Karl Frisch vill författaren Anna Fröding belysa de sidor av kriget som hon tycker hittills fått allt för lite utrymme i den befintliga historieåtergivningen. Det handlar om vad nazisterna gjorde mot det inhemska tyska motståndet mot regimen, en del som kommer i skymundan när omvärlden enligt Anna gärna förenklar bilden och tillskriver alla tyskar egenskapen ”ond”. Men så var det inte. Den dokumentation som Anna funnit kring de tyskar som motsatte sig den nazistiska rörelsen, innehåller bevis på att många tyskar mer eller mindre aktivt vägrade böja sina huvuden för Hitlers vilja. Det är dem som Annas huvudkaraktär Karl är baserad på.

Förra året släpptes andra boken Hopp och ruiner men den är så tätt förbunden med ettan En värld att vinna, att den kräver sin bakgrund. I första boken växer Karl upp i ett allt mer splittrat Berlin tillsammans med sina kommunistiska föräldrar och sin lillasyster i arbetarklassens områden. Han präglas av den oroliga och våldsamma andan i staden.

— Kom man från arbetarklassen var det ofta naturligt att vara antingen socialdemokrat eller kommunist. Man såg det som enda vägen till ett bättre liv och senare som enda sättet att stoppa nazismen och fascismen i Europa, säger Anna och hänvisar till att Karl fostras in i det kommunistiska tänket redan från början.

Men de ideologiska uppfattningarnas framfart är komplexa och Karl ställs inför dubbelheten i deras natur. När föräldrarna förts bort av nazisterna, dras Karl så småningom själv med i det underjordiska motståndet mot den nazistiska regimen. Men han blir själv fängslad och satt i koncentrationsläger där han konfronteras med vetskapen om att kommunismens ärkefader Stalin själv ägnar sig åt utrensning av människor i Sovjet. Övertygelsen i tron på den kommunistiska ideologin sätts på prov och 1943 skickas Karl som ockupationssoldat till Norge. Ungefär här tar bok nummer två Hopp och ruiner vid.

— I Norge tvingas Karl delta i det nazistiska förtryck han i grunden avskyr och han bestämmer sig vid en punkt för att han måste desertera från armén och försöka fly till Sverige. Han får hjälp av norska motståndsmän och möter också sin stora kärlek Eva och de bestämmer sig för att fly tillsammans till Sverige, berättar Anna. Men han kommer aldrig fram, han fängslas på nytt och skickas efter kriget tillbaka till Berlin och den ryska ockupationszonen. Karl uppfattar till en början ryssarna som vänner och befriare men konfronteras snart med sidor av den ryska ockupationen som blir allt svårare att hantera och till slut gör han det han aldrig trodde att han skulle göra, han lämnar zonen för att försöka ta sig till Sverige, där Eva nu finns.

Hopp och ruiner

Hopp och ruiner

  • Förlag: Visto förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-06-18
  • ISBN: 9789187523939

Genom Karls turbulenta tillvaro vill Anna gestalta vad som händer en människa som binder upp sig vid en ideologi.

— Både nazismen och kommunismen krävde allt av sina efterföljare, säger hon. De var tvungna att till varje pris underkasta sig vilket många också gärna gjorde. Min fråga är: Vad gör ideologierna med oss?

Anna menar att vi idag ofta har en stereotyp bild av hur en fascist ser ut. Det är stöveltramp, uniform, piska och rytande. Men så behöver det inte vara. En fascist kan lika gärna vara en modernt klädd person som med lugn och sans talar till sina adepter.

— Jag kan tycka att det dras för många paralleller mellan 30-talet och idag, säger Anna. Men det finns stora skillnader och historien upprepar sig inte exakt. Den viktigaste lärdomen man kan ta med sig är att demokrati är mycket skörare än man kan tro och att saker kan förändras väldigt fort.

Anna är född i generationen som kom efter dem som upplevde andra världskriget på riktigt. Hon märker att kriget blir allt mer avlägset och abstrakt ju längre tiden går och därför har det blivit än viktigare för henne att skriva trilogin om Karl:

— Den var en berättelse i mig som krävde att bli berättad, säger Anna. Från början trodde jag bara att det skulle bli en bok men vid någon tidpunkt insåg jag att det inte gick utan fick dela upp den på tre. Fördelen med det är att jag kan låta berättelsen ta den plats den behöver och skeenden och personer kan beskrivas ingående.

Böckerna växlar mellan nutid och dåtid. Från allra första början möter läsaren Karl i 80-årsåldern när han precis nåtts av beskedet att hans barnbarn slagits ihjäl av nynazister på en tunnelbana. Det är då han kastas tillbaka i sina egna minnen och historien tar sin början. Men även om likheterna mellan de olika tidsepokerna finns där också i verkligheten, har saker och ting förändrats enligt Anna:

— Ideologierna finns med oss idag även om de delvis ser annorlunda ut, säger hon. Jag tänker att böckerna om Karl är för alla att läsa men särskilt för dem som intresserar sig för ideologiska skeenden och nutidshistoria. Framför allt verkar den extra angelägen för vänsterinriktade människor. På något sätt handlar böckerna om deras historia för oavsett vilken inställning man har till kommunismen så har den en mörk historia som vänstern har svårt att ta till sig. Men många är tacksamma för att även denna sida nu skildras och flera har sagt till mig att jag ger människor som inte fått komma till tals tidigare en röst.

Om författaren:
Anna Fröding är född 1957 och debuterade som författare redan på 70-talet med ungdomsboken Djävlarna. Sedan kom livet emellan under ett par decennier men 2015 var hon tillbaka med En värld att vinna, den första delen i trilogin om Karl Frisch. Den andra delen Hopp och ruiner släpptes sommaren 2018. När Anna inte författar arbetar hon som psykolog på Arbetsförmedlingen.

Hopp och ruiner

Hopp och ruiner
Författare
Förlag Visto förlag
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor424
Vikt530 gr
Utgiven2018-06-18
SABHc
ISBN 9789187523939

- Du ska dö. En skrovlig mansröst hotar Karl, mitt i den svenska tryggheten.   

Karl Frisch har överlevt koncentrationsläger, tortyr och svält, många år har gått sedan dess, men mordet på hans barnbarn rullar upp minnena. Har de mörka krafterna bara bidat sin tid i den skenbara tryggheten?

Efter åren i koncentrationsläger får Karl Frisch uppleva det ockuperade Norge, både som ockupationssoldat och motståndsman. I Norge, så annorlunda mot smutsens och ruinernas Berlin, möter han kärleken.Men har kärleken alls någon chans efter alla krigstrauman? Hopp och ruiner är andra delen av Anna Frödings trilogi om arbetarpojken från Berlin som nu blivit vuxen och i förtid åldrad, men som inte fått göra de mest elementära tonårserfarenheter.

Det är en drabbande skildring av tiden vid andra världskrigets slut, om det hopp som spirade i ruinerna, om det Östtyskland som kanske kunde ha blivit något annat än den polisstat den blev, och om hur svårt det är att se sina drömmar korrumperas. Det är en skildring av det brutala 1900-talet, men också om att bli äldre och ifrågasätta det som varit, om livets villkor överallt och alltid.Med grund i en omfattande forskning gestaltar Anna Fröding en värld som fanns alldeles nyss, och en värld som hade kunnat bli.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny