Patrik Svenssons debut Ålevangeliet gör utlandssuccé före utgivning

Patrik Svensson. Foto: Emil Malmborg

Kulturjournalisten Patrik Svenssons debutroman faller de utländska förlagen i smaken. Flera månader före utgivning är den såld till fler än ett dussin länder.

I augusti 2019 släpps Patrik Svenssons debut Ålevangeliet på Albert Bonniers förlag. Bonnier Rights har emellertid redan nu sålt utlandsrättigheterna till 14 länder, och ytterligare 6 är på gång.

– Redan när jag läste en tidig version av Ålevangeliet för flera månader sedan visste jag att detta skulle bli stort. Jag älskar språket, ämnet, upplägget, allt. Med en internationell respons utan motstycke, med erbjudanden från tjugo marknader på två-tre veckor, ser vi fram emot att följa ålarnas resa över världen, säger agenten Elisabet Brännström i ett pressmeddelande.

Patrik Svensson (f. 1972) är journalist vid Sydsvenskans kulturredaktion och bor i Malmö med sin familj. Ålevangeliet är hans första bok.

– Ålevangeliet är en bok som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, av naturliga skäl då den handlar om min pappa och våra gemensamma upplevelser under min barndom, säger Patrik Svensson. Och också eftersom den handlar om ett ämne som så länge knöt oss samman: ålen, denna mystiska, magiska fisk som håller på att utrotas, vilket skulle göra världen till en mycket blekare plats – och det är kanske kärnan i bokens hjärta.

Bonnier Rights har sålt Ålevangeliet till följande länder:

UK + Commonwealth – Picador
USA – Ecco
Brasilien – Intrinseca
Danmark – Gads Forlag
Estland – Tänapäev
Finland – Tammi
Ungern  – Atheneaum
Island – Benedikt
Israel – Modan
Italien – Guanda
Litauen – Baltos Lankos
Nederländerna – Thomas Rap
Norge – Gyldendal Norsk
Spanien – Libros del Asteroide

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.