fbpx

Skrev debutroman på mobilen i flyktingläger – får litteraturpris

Att skriva en roman är en utmaning. Att göra det på en mobiltelefon är ännu svårare. Foto: iStock.

Den kurdiske författaren och journalisten Behrouz Boochani tilldelas Victoriapriset, Australiens mest prestigefulla litteraturpris. Han får priset på 655 000 kronor för debutromanen ”No friends but the mountains”, som han skrivit på sin mobiltelefon från ett flyktingläger på ön Manus i Papua Nya Guinea.

Boochani har befunnit sig i flyktinglägret i Stilla havet sedan han plockades upp från en flyktingbåt på väg mot Australien för sex år sedan, och säger att han hoppas att priset ska kasta ljus på de omkring tusen personer som befinner sig i kustnära australiska flyktingläger.

”Jag kan inte fira denna bedrift medan jag ser oskyldiga människor lida runt omkring mig”, skriver han i ett SMS.

ANNONS

Boochani har tidigare kritiserat Australiens hårda flyktingpolitik. Asylsökanden som hittas till sjöss skickas till läger där de blivit kvar i åratal och tillåts inte sätta sin fot i Australien, varpå Boochani inte kunde närvara vid torsdagens prisceremoni.

Boochani skrev boken på sitt modersmål farsi och skickade, i rädsla för att lägervakterna skulle konfiskera texten, ett kapitel i taget via en meddelandetjänst på mobilen till en översättare i Australien.

Text: TT-Reuters

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny