ANNONS

Böcker om Förintelsen får Bindefeld-stipendium på 200 000 kr

Med stipendiet från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen ska Natalie Verständigs bok spridas till unga elever i skolor. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Natalie Verständig (som skrivit en bok om sin morfar som överlevde nio olika koncentrationsläger) och Anders Rydell (som ger ut fyra pocketböcker om Förintelsen med Novellix) får stipendium från Micael Bindefelds stiftelse för att sprida böckerna.

Hennes morfar överlevde nio olika koncentrationsläger. Utifrån Samuel Janowskis mödosamt nedtecknade minnen har Natalie Verständig skrivit en bok. Hon får Micael Bindefelds stiftelses stipendium för att sprida den.

Tät, tät är skriften i de välfyllda anteckningsblocken från 1980-talet. Då satte Samuel Janowski sig ner och skrev om sitt liv, från barndomen i Polen till krigets slut och befrielsen från koncentrationslägret Bergen-Belsen, 1945. Hans barnbarn, Natalie Verständig, håller försiktigt i anteckningarna, som det tog hennes mamma ett år att transkribera.

ANNONS

– De är lite svåra att tyda. Han fick aldrig en formell utbildning på svenska och var med om en olycka som fabriksarbetare på Electrolux, då han blev av med flera fingrar, säger hon.

Anders Rydell är en av två som får Micael Bindefelds stiftelses stipendium, för sitt arbete med Förintelselitteratur tillsammans med förlaget Novellix. Foto: Pressbild.

Natalie Verständig tilldelas i år Micael Bindefelds stipendium, som delas med Anders Rydell och förlaget Novellix. Hon har växt upp i skuggan av Förintelsen: även hennes mormor och farmor satt i koncentrationsläger. De båda pratade aldrig om den tiden. Men morfar Samuel ville att hans historia skulle berättas. Första gången Natalie läste den var som 14–15-åring, och utifrån hans anteckningar har hon skrivit en bok baserad på morfaderns liv, som ges ut nästa år på Natur & Kultur.

– Jag har försökt förstå den enorma sorg han måste ha känt över att förlora allt. Han beskriver en idyllisk barndom med en stor släkt där alla stod nära varandra. Det som slog mig mest efter läsningen är hur mycket som försvann, en hel värld som han älskade väldigt mycket, säger hon.

Samuel Janowski satt i nio olika läger. Han var ung och frisk och lyckades överleva, mycket på grund av slumpen, menar Natalie Verständig. En gång sprang han från ett fält de arbetade på till ett hus i närheten, och bad en polsk familj om mat, eftersom han höll på att svälta ihjäl. Familjen hjälpte honom. Han försökte också komma med transporter till nya läger, för att få en stunds vila från arbetet under tågfärden.

– Han var snabbtänkt och orädd, och visste att utnyttja sina kontakter. Det hjälpte honom. Men det hade kunnat gå annorlunda otaliga gånger, säger Natalie Verständig.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

De var fem bröder men förutom Samuel överlevde bara en. När Natalie Verständig berättar om det börjar tårarna rinna: hennes morfar slapp ett tag ut från ett koncentrationsläger och stötte av en slump ihop med en av sina bröder, i ghettot i Lodz. Ett kort tag bodde de ihop, innan de hamnade i nya koncentrationsläger.

– Den första kvällen kunde de äntligen sitta ner tillsammans och bara prata, och berätta om allt som hänt familjen, säger Natalie Verständig.

Morfaderns anteckningsblock och ett fotoalbum med minnen från det nya livet i Sverige. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Familjens öde har präglat hennes barndom. Men hon har det lättare än sin mamma att prata om morfadern. I motiveringen till stipendiet står att den tredje generationens överlevande skapar ett nytt kapitel i berättelsen om Förintelsen. Natalie Verständig håller med:

– Jag tror att den tredje generationen kommer att spela en viktig roll för att föra berättelserna vidare. Det har varit svårare för föräldragenerationen, det blir inte lika personligt för oss barnbarn.

Boken kommer nu att delas ut till unga, i samband med Natalie Verständigs föreläsningar i skolor, med organisationen Zikaron. Hon tycker det är fantastiskt – särskilt eftersom det inte längre finns så många överlevande från Förintelsen.

– Nästa generation kommer inte att ha en personlig koppling till de överlevande. Men vi kommer ihåg dem och kan berätta.

Text: Elin Swedenmark/TT

ANNONS

Fakta om Micael Bindefelds stiftelses stipendiater

Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen delar varje år ut ett stipendium till projekt som förmedlar berättelser om Förintelsen. Stipendiet delades ut första gången år 2015 och tidigare stipendiater är Örjan Henriksson tillsammans med Sara Sommerfeld och Johan Romin, Adina Krantz och Nadine Gerson, samt Jacob Mühlrad och Mikael Jansson.

Stipendiet överlämnas den 27 januari, i samband med Förintelsens minnesdag. Summan är på 200 000 kronor vardera, som används till inköp av böcker. I år utses två stipendiater:

Natalie Verständig får stipendiet ”för att möjliggöra spridandet av hennes roman baserad på morfar Samuels öde. Med hjälp av fiktionens kraft och vittnesmålets autenticitet vidgar Natalie Verständig förståelsen för folkmordets konsekvenser”, heter det bland annat i motiveringen.

Anders Rydell har tillsammans med förlaget Novellix valt ut Förintelselitteratur av fyra författare och överlevare, som aldrig tidigare översatts till svenska. Berättelserna kommer att ges ut som pocketböcker utformade som Pixi-böcker för vuxna. Omslagen illustreras av Lars Lerin.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se