fbpx

Bangladesh: Böcker såldes för 80 miljoner kronor på 28 dagar lång bokmässa

Digitala betallösningar under diskussion på bokmässa i Bangladesh. Foto: iStock

Bokmässan Amar Ekushey Boi Mela som pågick under hela februari månad slog försäljningsrekord trots en inledande tvist kring tillåtna betalningsmetoder.

Världens längsta bokmässa i dagar räknat har nyligen avslutats. Amar Ekushey Boi Mela i Bangladesh äger varje år rum under hela februari – undertecknad frågar sig dock hur branschfolket mår efter 28 dagar när hela svenska bokbranschen ligger i koma en vecka efter vår egen ”kortis” Bokmässan i Göteborg på blott fyra dagar. Men de verkar klara sig igenom det galant, för årets upplaga av Amar Ekushey Boi Mela slog rekord med en bokförsäljning på ungefär 80 miljoner kronor, rapporterar The New Publishing Standard.

På bara fem år har försäljningssiffrorna ökat drastiskt – från ca 8 miljoner kronor 2013 till ca 80 miljoner 2018. I år släpptes fler än 4 500 nya titlar under mässan och även där har skett en ökning, om än inte lika stor som försäljningen, 2013 släpptes knappt 3 000.

ANNONS

Men årets bokmässa präglades av en diskussion kring tillåtna betallösningar som troligen också påverkade försäljningen. Digitala betalningsmetoder är en utmaning i länder som Bangladesh där kontanter länge har varit (och på många ställen fortfarande är) den regerande betallösningen. Inför mässan ingick arrangören Bangla Academy ett samarbete med den mobila betaltjänsten Bkash som skulle erbjuda särskilda rabatter på bokmässan.

Detta gick dock för långt och Bkash fick monopol som den enda godkända betallösningen, förutom kontanter. Det ledde till att Dhaka High Court trädde in och införde en tillfällig lag om att samtliga betalningsmetoder skulle tillåtas under resten av mässan. Vad som händer framöver återstår att se.

Att hitta fungerande digitala betallösningar underlättar inte bara på bokmässor och i den fysiska bokhandeln, det går även hand i hand med att få igång en fruktbar eboksmarknad. Internetanvändningen som sådan i Bangladesh är inget problem, faktum är att landet är världens tionde största räknat till antalet internetanvändare – 73 miljoner personer i Bangladesh finns online.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.