Digitala betallösningar under diskussion på bokmässa i Bangladesh. Foto: iStock

Bangladesh: Böcker såldes för 80 miljoner kronor på 28 dagar lång bokmässa

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokmässan Amar Ekushey Boi Mela som pågick under hela februari månad slog försäljningsrekord trots en inledande tvist kring tillåtna betalningsmetoder.

Världens längsta bokmässa i dagar räknat har nyligen avslutats. Amar Ekushey Boi Mela i Bangladesh äger varje år rum under hela februari – undertecknad frågar sig dock hur branschfolket mår efter 28 dagar när hela svenska bokbranschen ligger i koma en vecka efter vår egen ”kortis” Bokmässan i Göteborg på blott fyra dagar. Men de verkar klara sig igenom det galant, för årets upplaga av Amar Ekushey Boi Mela slog rekord med en bokförsäljning på ungefär 80 miljoner kronor, rapporterar The New Publishing Standard.


ANNONS


På bara fem år har försäljningssiffrorna ökat drastiskt – från ca 8 miljoner kronor 2013 till ca 80 miljoner 2018. I år släpptes fler än 4 500 nya titlar under mässan och även där har skett en ökning, om än inte lika stor som försäljningen, 2013 släpptes knappt 3 000.

Men årets bokmässa präglades av en diskussion kring tillåtna betallösningar som troligen också påverkade försäljningen. Digitala betalningsmetoder är en utmaning i länder som Bangladesh där kontanter länge har varit (och på många ställen fortfarande är) den regerande betallösningen. Inför mässan ingick arrangören Bangla Academy ett samarbete med den mobila betaltjänsten Bkash som skulle erbjuda särskilda rabatter på bokmässan.

ANNONS

Detta gick dock för långt och Bkash fick monopol som den enda godkända betallösningen, förutom kontanter. Det ledde till att Dhaka High Court trädde in och införde en tillfällig lag om att samtliga betalningsmetoder skulle tillåtas under resten av mässan. Vad som händer framöver återstår att se.

Att hitta fungerande digitala betallösningar underlättar inte bara på bokmässor och i den fysiska bokhandeln, det går även hand i hand med att få igång en fruktbar eboksmarknad. Internetanvändningen som sådan i Bangladesh är inget problem, faktum är att landet är världens tionde största räknat till antalet internetanvändare – 73 miljoner personer i Bangladesh finns online.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL