ANNONS

Bangladesh: Böcker såldes för 80 miljoner kronor på 28 dagar lång bokmässa

Digitala betallösningar under diskussion på bokmässa i Bangladesh. Foto: iStock

Bokmässan Amar Ekushey Boi Mela som pågick under hela februari månad slog försäljningsrekord trots en inledande tvist kring tillåtna betalningsmetoder.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Världens längsta bokmässa i dagar räknat har nyligen avslutats. Amar Ekushey Boi Mela i Bangladesh äger varje år rum under hela februari – undertecknad frågar sig dock hur branschfolket mår efter 28 dagar när hela svenska bokbranschen ligger i koma en vecka efter vår egen ”kortis” Bokmässan i Göteborg på blott fyra dagar. Men de verkar klara sig igenom det galant, för årets upplaga av Amar Ekushey Boi Mela slog rekord med en bokförsäljning på ungefär 80 miljoner kronor, rapporterar The New Publishing Standard.

På bara fem år har försäljningssiffrorna ökat drastiskt – från ca 8 miljoner kronor 2013 till ca 80 miljoner 2018. I år släpptes fler än 4 500 nya titlar under mässan och även där har skett en ökning, om än inte lika stor som försäljningen, 2013 släpptes knappt 3 000.

ANNONS

Men årets bokmässa präglades av en diskussion kring tillåtna betallösningar som troligen också påverkade försäljningen. Digitala betalningsmetoder är en utmaning i länder som Bangladesh där kontanter länge har varit (och på många ställen fortfarande är) den regerande betallösningen. Inför mässan ingick arrangören Bangla Academy ett samarbete med den mobila betaltjänsten Bkash som skulle erbjuda särskilda rabatter på bokmässan.

Detta gick dock för långt och Bkash fick monopol som den enda godkända betallösningen, förutom kontanter. Det ledde till att Dhaka High Court trädde in och införde en tillfällig lag om att samtliga betalningsmetoder skulle tillåtas under resten av mässan. Vad som händer framöver återstår att se.

Att hitta fungerande digitala betallösningar underlättar inte bara på bokmässor och i den fysiska bokhandeln, det går även hand i hand med att få igång en fruktbar eboksmarknad. Internetanvändningen som sådan i Bangladesh är inget problem, faktum är att landet är världens tionde största räknat till antalet internetanvändare – 73 miljoner personer i Bangladesh finns online.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL