fbpx

Bonnierförlagen och SelmaStories prisar ”Årets Selma” på internationella kvinnodagen

Jenny Bjuhr Berggren, kommunikationsdirektör på Bonnierförlagen. Foto: Klara Leo

På internationella kvinnodagen kommer en person eller organisation som engagerat arbetat i jämställdhetens och feminismens tecken under 2017 att hyllas med priset Årets Selma.

Årets Selma är ett nyinstiftat pris som delas ut av Bonnierförlagen och SelmaStories på internationella kvinnodagen den 8 mars. Under föreställningen Årets Selma på Södra Teatern i Stockholm kommer en person eller organisation som engagerat sig och påverkat samhället positivt i feminismens och jämställdhetens tecken att prisas med äran, 10 000 kronor och ett specialdesignat smycke.

– Vi vill belysa och premiera en person eller organisation som lyckats påverka samhället till det bättre, säger Jenny Bjuhr Berggren, Kommunikationsdirektör på Bonnierförlagen. Eftersom priset är knutet till vårt event på Internationella kvinnodagen så handlar det om någon som under 2017 drivit viktiga feministiska frågor och påverkat makthavare genom att agera modigt samt engagera andra. Vår förhoppning är att fler inspireras till att våga gå mot strömmen och höja sin röst mot både små och stora orättvisor.

ANNONS

Idén om priset Årets Selma tillkom efter förra årets uppmärksammade event den 8 mars och ska nu bli ett årligt återkommande pris. Samtidigt växer eventet till mer än det dubbla mätt i antal besökare jämfört med 2017.

Jenny berättar att frågorna om jämställdhet och feminism funnits hela tiden men fått nytt, välförtjänt ljus tack vare metoo-rörelsen. Årets Selma-pris blir ett sätt att bibehålla frågan på agendan, samtidigt som de som vågar prata om det här belönas.

– Bokbranschen generellt och Bonnierförlagen i synnerhet är inget undantag för det här och att arbeta för jämställdhet och feminism är inget nytt hos oss, säger Jenny. Eventet ”Årets Selma” initierades redan 8 mars förra året, då under benämningen ”8 nyanser av systerskap”. Efter #metoo har dock frågan fått större fokus och vi har som organisation och förlagshus arbetat för att förtydliga var vi står, både internt och externt.

ANNONS

Bonnierförlagen och SelmaStories tänker helt fritt kring vinnaren som inte måste ha koppling till just bokbranschen. Hon, han eller de utses av en jury bestående av Sara Nyström (Albert Bonniers Förlag), Titti Persson (Bonnier Carlsen), Åsa Selling (Bonnier Bookery), Sofia Heurlin (Bonnier Fakta), Johanna Haegerström (Albert Bonniers Förlag), Ebba Östberg (Lovereads), Jennie Sjögren (Forum), Thérèse Cederblad (Bonnierförlagen Kommunikation) och Cecilia Claesson (SelmaStories).

Föreställningen är öppen för alla och modereras av Clara Henry. På scenen kommer samtal för både diskussion och framtidshopp att hållas med Cissi Wallin, Ida Östensson, Hampus Nessvold, Cecilia Chrapkowska, Föreningen Storasyster, Elin Sundin, Föreningen Fatta, Marie Björk, Anna Tell och Amanda Lundeteg, Thordis Elva, Simona Ahrnstedt och Frida Malmgren. Biljetter kan köpas på Södra teaterns hemsida.

– Vi ser eventet som en enormt viktig mötesplats för författare och upphovspersoner som brinner för de här frågorna och självfallet också deras läsare och lyssnare, avslutar Jenny.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.