fbpx

Linnéa Dahlgren debuterar med känslostark roman om vänskap och ensamhet

Linnéa Dahlgren Foto: Vox by Opal

Linnea Dahlgren har skrivit Dagen du förstörde allt som är en känslostark debut om ett självmord.

26-åriga Linnéa Dahlgren romandebuterar med en gripande historia om vänskap, ensamhet, livet, döden och att vara den som blir lämnad kvar efter ett självmord. I berättelsens centrum står bästisarna Melanie och Kassandra som skiljs åt när Kassandra väljer att ta sitt eget liv. Melanie som blir kvar är bokens drivkraft framåt och med känslomässig ärlighet tar hon sig an tillvaron utan Kassandras fysiska närvaro.

Linnéa har egna erfarenheter av att hamna i Melanies situation och boken grundar sig på den upplevelsen.

– Jag tänkte själv länge att jag inte skulle skriva om det eftersom det är så känsligt, berättar Linnéa. Men självmord är något som det borde pratas och skrivas mer om. Så här i efterhand känns det nästan dumt att jag först inte tänkte göra det – jag är ju den som ska skriva om det eftersom jag har varit där.

Av sin natur ger ämnet handlingen en sorgesam tyngd men Linnéa har försökt att inte göra den allt för svart. Hon har fokuserat på Melanies personlighetsdrag och gjort huvudkaraktären till en person som inte håller igen på vad hon känner – Melanie gör precis som hon vill medan hon försöker lära sig livet utan Kassandra.

– Jag har skrivit inspirerad av det jag varit med om för jag vill berätta om de som blir kvar, säger Linnéa. Men Melanie och jag är ganska olika. Jag skulle säga att hon har fått låna mina upplevelser men reagerar annorlunda på dem än vad jag gjorde.

I berättelsens realism finns ett inslag av övernaturlighet, en tidssmyg där Melanie och Kassandra kan träffas även efter att Kassandra har dött.

– Jag skriver generellt en del om övernaturliga händelser i mina historier och jag tror att Dagen du förstörde allt behövde ett element av något som inte finns någon annanstans, säger Linnéa.

Dagen du förstörde allt

Dagen du förstörde allt

  • Förlag: Vox by Opal
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-03-09
  • ISBN: 9789188665072

De som redan läst Dagen du förstörde allt har blivit starkt berörda av historien som är skriven med ett rakt och enkelt språk. Förläggarna på Vox by Opal som är utgivande förlag, berättar att de grät när de läste och Linnéas mamma beskriver boken som en snyftare.

– Man kommer nära Melanie tack vare hennes ärlighet, säger Linnéa. Jag kände redan när jag skrev boken att det var något med den som brände till lite extra och det var också det som gjorde att jag tänkte ”Denna gången kanske det går” när jag skickade in manuset till förlagen. Det kändes helt enkelt rätt.

Melina Nordstrand är förläggare på Vox by Opal och hon hyllar Dagen du förstörde allt för sin öppenhjärtighet och nya vinkel på ämnet självmord.

– Linnéa har en stark röst och vi fastnade direkt när hon skickade in ett spontanmanus till oss, säger Melina. Det är starka känslor så som det ska vara i ungdomsbokslitteraturen vilket gör att den passar hos Vox. Vi vill gärna ge ut nya unga förmågor, tycker det är jättekul med unga svenska debutanter och vi letar efter böcker som har starka känslor – böcker som man inte kan sluta läsa. Det här är precis en sådan!

 

Dagen du förstörde allt

Dagen du förstörde allt
Författare
Medverkande
Förlag Vox by Opal
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor245
Vikt408 gr
Utgiven2018-03-09
SABuHc
ISBN 9789188665072
Melanie och Kassandra har varit bästisar sen de var små. De behöver inga andra, de har ju varandra: Mellan och Kass. Något av det bästa de vet är att besöka Tidssmygen, en glänta i skogen där det känns som man kan resa i tiden. De reser till gemensamma minnen och till allt roligt de ska göra i framtiden. Så en tidig morgon vaknar Melanie av telefonen. Kassandra är död. Hon har tagit livet av sig. Nyheten drabbar Melanie som ett slag. Det kan inte vara sant, det måste vara ett misstag. Hur ska hon fortsätta leva? Mellan kan ju inte finnas utan Kass. Men så kommer hon på: Tidssmygen. Tänk om hon kan resa i tiden och få Kassandra att ändra sitt beslut.

En finstämd och gripande berättelse om sorg, vänskap och kampen för att leva vidare.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.