USA: Bokhandelskedjorna är utdöende, indiebokhandlarna lever

Barnes & Noble har problem i USA. Foto: iStock

De amerikanska bokhandlarkedjorna har det kämpigt. Framtiden stavas indiebokhandlare, menar en del experter.

Den fysiska bokhandelns död är uppskjuten. Men för de amerikanska kedjorna ser det mörkt ut. Den största kedjan, Barnes & Noble, är börsnoterad och föll 13,8 procent i fredags till 5,60 dollar per aktie. Vilket var strax över det lägsta aktiepriset genom tiderna – strax efter börsnoteringen 1994. Raset var ett resultat av att B&N rapporterat om dålig julförsäljning i sina butiker.

Kedjan Book World håller just nu på med utförsäljning i sina 45 butiker som ska stänga 31 januari.

I ett blogginlägg på Midwest Independent Booksellers Associations hemsida rapporteras det att intresset för att ta över de 45 butikslägena är stort. Book World ägde dessutom samtliga lokaler och inredningen i dessa vilket självklart underlättar för den som vill ta över och öppna en ny bokhandel.

Antalet oberoende bokhandlare i USA ökade mellan 2009 och 2015, enligt American Booksellers Association med 35 procent från 1651 till 2227 stycken (Quartz).

Faktum är att denna boom delvis är en effekt av Amazons intåg på marknaden. I takt med att nätbokhandeln växte till en jätte pressades även kedjan Borders till konkurs och i september 2011 stängde de sista av kedjans totalt 625 butiker i USA.

– Kedjor är svåra att upprätthålla eftersom allting händer från toppen och nedåt. Du kan inte odla det lokala samhället och kunderna på samma sätt som du kan med en enskild butik som har en dedikerad ägare och är passionerad över sitt företag, säger Mark Dupont, Book Worlds senior vice president, till Midwest Independent Booksellers Associations.

Det mest intressanta är kanske att Dupont själv, som alltså avvecklar kedjan, överväger att öppna en bokhandel. Motiveringen: ”Det ges ut så många fantastiska böcker, och folk vill fortfarande gå och köpa dem i en bokhandel.”

Så vad innebär detta för den svenska marknaden? Här har vi ju redan konsoliderat oss en gång då Akademibokhandeln och Bokia fusionerades. Men det finns fortfarande två andra kedjor kvar: Ugglan och JB-gruppen.

Ska man studera vad som händer i USA så är framtiden knappast att dessa fusioneras och bildar en kedja som ska konkurrera med Akademibokhandeln genom mer centralstyrning. Tvärtom verkar framgångsformeln för oberoende bokhandlare i USA vara att vara unik och väldigt lokal.

Däremot finns det mycket att vinna på att bakom kulisserna samarbeta väldigt nära kring exempelvis IT-system för att varje butik ska kunna erbjuda ehandel.

Blir 2018 året då JB och Ugglan på allvar börjar diskutera en sammanslagning under namnet Svenska Indiebokhandlare?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL