fbpx

Haverdals Bokmässa skapar närhet mellan författare och läsare

Haverdals Bokmässa är den lilla litterära mötesplatsen som växer så att det knakar. På lördag gästar fjorton författare och en lektör orangeriet där mässan arrangeras av författaren Therese Loreskär i samarbete med Haverdal Camping.

I det stora ryms också det lilla och bland jättar som Crimetime Gotland och Littfest i Umeå växer nu de små litterära mötesplatserna fram. Litteraturfestivalerna och bokmässorna kan ta sig många uttryck men allting måste inte vara överdådigt stort – det lilla formatet skapar guldkanterna och intimiteten som lätt försvinner under stora evenemang. I halländska Haverdal är författaren Therese Loreskär initiativtagaren och arrangör till just ett sådant tillfälle.

– Denna knasiga idé har visat sig vara genial, säger Therese. Det började för tre år sen när campingen i Haverdal frågade om jag ville var med på Bokens dag och ställa ut min bok hos dem. Då var vi tre författare. Förra året undrade de om jag istället ville vara med och arrangera dagen. “Javisst”, svarade jag ”Nu kallar vi det bokmässa.”

ANNONS

Till ett gammalt orangerie bjöd Therese in nio författare. Det blev stor succé med en fullsatt inledningsföreläsning av bokhandlaren Ulrika Larsson från Halmstad och sedan mingel med författarna. I år kommer fjorton utställande författare och en lektör som gratis tittar på besökarnas texter.

– Jag har en lång kölista på författare, förlag och lektörer som hört av sig och vill vara med, säger Therese och tillägger med ett varmt skratt: Några av namnen är stora men jag måste vara rättvis. Alla författare idag behöver vara sin egen marknadsförare, även de förlagsutgivna. Av de som gästar i år är två egenutgivare, resten kommer från förlag.

Flera genrer finns representerade, bland andra gästar deckarförfattarna Christoffer Carlsson och Anne-Marie Schjetlein, feel-goodförfattaren PeKå Englund och den lokala förmågan Sara H Ohlsson från Varberg. Barnböckerna får ett ansikte genom Jo Salmson utgiven vid Bonnier Carlsen förlag och inte minst Therese själv som även skriver feel-goodromaner och är utgiven både i Sverige och England vid fem olika förlag.

ANNONS

Haverdals Bokmässa inleds klockan 15 nu på lördag 15 juli. Precis som förra året börjar det med ett föredrag av Ulrika Larsson. Därefter får besökarna möta författarna och prata både böcker och skrivande.

– Det kostar inget för vare sig författarna eller besökarna att delta, säger Therese. Vi driver detta helt ideellt så marknadsföringen måste vara påhittig. Förutom sociala medier och lokal skyltning går den mycket mun till mun. Men det är inte bara vi själva som marknadsför, även författarna sprider informationen på sina sidor. Bokmässan i Haverdal har exploderat från väldigt lite till väldigt mycket på kort tid så vi får se kommande år hur vi kan utveckla marknadsföringen.

Therese säger att hon brinner för både skrivandet och läsandet och betonar vikten av glädje som drivkraft för de båda sidorna av litteraturen.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Skrivandet är ett hantverk och ett sätt att uttrycka sig för alla, säger Therese. Det ligger i tiden att man vill möta författare på riktigt och finns inte platserna att göra det på måste man skapa dem. Alla mötesplatser är bra platser. De små bokmässorna eller litteraturfestivalerna ger en annan slags närhet och utrymme för samtal än de stora. Om jag får drömma skulle jag vilja att Bokmässan i Haverdal får växa mer med plats för ungefär 30 förlag och författare i framtiden. Sen får man se till att behålla upplevelsen av närhet.

Campingens personal har en drömgäst som man hittills inte lyckats få dit – Björn Hellberg.

– Han är alltid upptagen på sommaren, skrattar Therese.

Själv skulle hon gärna se feel-goodförfattaren Åsa Hellberg på plats.

– Vi har samma agent och hon skriver väldigt bra men kunde inte i år, säger Therese. Många av de författare som kommer har jag fått kontakt med genom att vi ligger på samma förlag eller är hos samma agent.

Lördagens program startar klockan 15 och avslutas vid 19-snåret. Förutom bokmingel kommer även lättare förtäring att säljas i anslutning till Bokmässan.

– Vi tänder grillar och lagar hamburgare och lite så, säger Therese. Förra året var det 32 grader varmt och jag tänkte “Det här går inte, alla kommer ligga på stranden.” Men ändå strömmade folk till. Kommer det fler än 250 personer i år blir jag överlycklig.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.