fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Drömmar i vaket tillstånd av Nasser Naje Lazem

Som tioåring flydde Nasser Naje Lazem tillsammans med sin familj från det krigshärjade Bagdad till Sverige. Nu tar han sin egen historia till hjälp för att människor ska få förståelse för varandra och fördomarna ska rämna.

Det viktigaste som finns för människor är att drömma. Det tror Nasser Naje Lazem som skrivit Drömmar i vaket tillstånd – den första delen i en triologi om människor på flykt mot en bättre tillvaro. Han har redan alla tre delarna klart för sig: Den första handlar om drömmen, den andra ska beröra flykten och slutligen kommer ankomsten till ett helt nytt samhälle vara navet i den avslutande boken.

– Drömmar i kombination med hopp är den största drivkraften människan har, säger Nasser.

ANNONS

Bokens titel är inte en tillfällighet. Han beskriver sig själv som en person som ständigt drömmer fastän han är vaken – något som är  en process innan drömmarna omsätts i praktiken. Att startskottet för hans eget skrivande skulle komma att bli hans eget liv var inte en självklarhet utan något som växte fram:

– Jag hade alltid velat skriva, men jag var inte mogen, jag hade inte språket och visste inte vad jag ville förmedla, berättar Nasser. Men när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 kände jag att det var dags att försöka väcka människors förståelse.

Hans skrivande tog fart på riktigt två år senare. Med avstamp i det hopp en människa kan hysa om en bättre framtid, började han på den första boken Drömmar i vaket tillstånd. Den handlar om vad han själv upplevde under sin barndom i en krigszon. Nasser är född i Irak som då inte bara var en krigshärjad del av världen utan drabbades av FN:s sanktioner. Civilbefolkningen i landet balanserade i en situation där de dels skulle förhålla sig till regimens diktatur, dels leva i ett sanktionerat land.

ANNONS

USA gick i sin övertygelse om att Irak härbärgerade massförstörelse vapen hårt åt landet och sanktionerna försatte folket i ytterligare ytterligare en svår situation när kriget utåt sett var slut. Politiskt engagemang blev farligt för den som inte höll med diktatorn och Nassers far Naje tvingades tysta den egna regimkritik han tidigare aktivt stått upp för. År av hot, våld och hårda fängelsevistelser förbyttes mot en tillfällig säkerhet under munkavel. För att försörja familjen slet fadern som guldsmed medan de fyra barnen var hemma tillsammans med modern Wathbe som styrde hemmet med ömsom varm kärlek, ömsom ett kok stryk.

– Det finns en anledning till att folk flyr och det är det jag vill berätta om, säger Nasser. Jag har vuxit upp inuti en krigszon och upplevt hur sanktioner försummar ett barn. Med den erfarenheten vet jag hur det är och kan hela kedjan – från att drömma om en bättre tillvaro till att fly från något det inte längre går att leva i. Hela boken handlar om kamp, hopp och vilja.

När Irak föll samman föll befolkning med. Varje enskild invånare drabbades och förtvivlan växte. För Nassers familj blev situationen till sist ohållbar – det fanns inte längre någon framtid kvar i landet när förtryck av minoriteter och kvinnor, otrygghet och avsaknaden av religionsfrihet styrde människorna. Alla dessa bojor som höll den irakiska befolkningen i ett allt mer hårdnade grepp väckte familjens dröm om Sverige : Wathbes syster bodde redan här och hon utlovade sitt stöd om familjen kunde ta sig hit. Problemet var bara att en flykt inte är gratis och inga trollspön fanns att vifta med. Istället balanserade familjens drömmar hela tiden på eggen mellan hopp, vilja och hård kamp – en process som kom att ta två år innan familjen fått tillräckligt med pengar för att lämna Irak.

ANNONS

– Jag vill förmedla känslan av möjlighet till människor, säger Nasser med eftertryck. Oavsett vilka förutsättningar du har så kan du nå det du vill.

Han visste det inte när han som tio åring gav sig av från sitt födelseland men det var alla de fördomar han under sitt senare liv skulle möta som också skulle bli det bränsle han behövde för att börja skriva om det han varit med om.

– Fördomar finns överallt och hela tiden, säger Nasser. Paradoxalt nog sitter jag mitt emellan nu – i Irakiers ögon antas jag vara välbärgad svensk, i svenskars ögon är jag…. annorlunda. Vissa försöker fortfarande prata engelska med mig på grund av mitt utseende, fortsätter han på sjungande svenska med bara en lätt brytning. Men i och med att jag inte är rädd för att bryta normer och kritiskt granska alla dessa antaganden folk har om den som upplevs som främmande, häver jag många av fördomarna.

Ett krig smular sönder människors trygghet. Drömmar i vaket tillstånd är en stark skildring av verkligheten och på samma gång en ringande klocka för att väcka medmänniskors förståelse – en förståelse som inte handlar om nationalitet eller landgränser utan en global empati och ödmjuka grundvärderingar.

– Folk måste fatta att det är mycket vi inte vet om någon annan och då kan vi heller inte döma, säger Nasser. Boken är ett sätt att be om öppenhet, respekt och acceptans för varandra.

Drömmar i vaket tillstånd slutar där drömmen övergår i nästa verklighet – flykten. Nasser arbetar redan på bok nummer två  och hoppas kunna gå ner i arbetstid från sitt vanliga arbete i Sundbyberg där han jobbar med att förebygga kriminalitet, missbruk och social ohälsa bland ungdomar. Då kommer del två att kunna färdigställas snabbare.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

– Under tiden jag skrivit Drömmar i vaket tillstånd har jag utvecklats som människa och jag har lärt mig mycket om mig själv, säger Nasser. Det är helt klart det bästa som har hänt mig.

Med boken vill Nasser väcka människor. Berättelsens delar om både hans fysiska flykt  till Sverige och den inre resan från krigsdrabbat barn till vuxen man i ett land med fred, är viktig kunskap för ett samhälle där gap grävs av rädsla, misstänksamhet och fördomar om det man inte känner till.

Drömmar i vaket tillstånd0122-DROM-OMSL-HOI-rgb_WEB

Hoi förlag

Utgivningsdatum: 21 maj 2016

–> Köp boken hos Bokus

–> Köp boken hos Adlibris

–> Köp boken hos CDON❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny