Ljubomir T. Devic

Hur kom böckerna till? Var det färdiga idéer eller växte de fram under skrivprocessen?

Böckerna kom till som inspiration och gnista från svunna tiders bortglömda skrönor och legender, men också som inspiration från resor med familjen, natt- och dagdrömmar från exotiska platser. Ibland har det även blivit böcker i debattform för att beskriva rädslor och aktuella skeenden av idag.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Orättvisorna i all världens hörn.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Det var överlag positiva kommentarer. Mest kritik fick jag dock av min mor. Redan i ett tidigt stadium ville hon att jag skulle sluta med författarskapet, då jag enligt henne ”inte hade anlag för det”.

Skriver du på något nytt nu?

Ja, fast det är ’top secret’.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Man ska inte vara rädd för att skriva. Det är viktigt att man är ute och ser sig om i vida världen.

Varför ska man läsa dina böcker?

En del böcker kommer att uppröra och göra en del besvikna, men även glädja, inspirera och entusiasmera andra. Meningen med mitt skrivande är inte att värva likatänkande utan tvärt om att se livet samt påvisa, belysa och framlyfta världens olika skeenden ur ett helt annat och mänskligare perspektiv. Sedan barnsben har mina föräldrar gett mig myndigheten att själv få avgöra mina egna val. De har varit mina handledare och ledsagare, men inte på något sätt agerat som lärare och instruktörer. Detta är en stor och viktig skillnad som omformar oss till de individer vi är idag. Min förhoppning är att mina böcker ska nå en bredare publik – också internationellt sett – för intresset för det manipulationsfria ordet har visat sig vara enormt stort både lokalt och ute i världens alla hörn. Det är just därför som flera av mina böcker är författade på engelska.

Vad gör du när du inte skriver?

Skriver ändå. Hjärnan måste få sina dagliga stimuli.

Vilka vill du helst ska läsa dina böcker?

Alla som är intresserade av en mer nyanserad bild av världsskeenden, både anhängare och motståndare.