BOKTUGG SPÄNNING
Titel i repris. En del undrar över det här med titlar, hur det kommer sig att det dyker upp böcker med samma titel av olika författare. Svaret är att en titel inte går att namnskydda, eller rättare sagt att ytterst få författare och förlag väljer att göra det eftersom det kostar pengar och tar tid. Det krävs helt enkelt att titeln är så unik att den kan bli ett varumärke.
Däremot brukar förlag och författare leta lite bland tidigare utgivna böcker för att undvika att det redan finns en bok med samma titel. Men ibland verkar det som att de ändå inte gör det. Eller helt enkelt tänker att det gått såpass lång tid att det funkar. Här är ett aktuellt exempel på tre spänningsromaner med identiska titlar av olika författare, tolv år sedan den första boken.
Mareld är, enligt Wikipedia, ett fenomen som orsakar ett turkost sken i havsvatten. Mareld orsakas av flera arter i olika organismgrupper, bland annat av planktonet dinoflagellat. Det finns även en film med samma titel från 2019, som dock inte är baserad på någon av böckerna.
En författare som däremot gärna använder unika och långa titlar är Håkan Nesser. Denna gång har vi en långintervju med honom. Hans nya bok Det finmaskiga nätet släpps i slutet av månaden. Även Christina Larsson kommer med en ny bok, Fem järn i elden (nästa vecka), och därför kör vi en kortintervju med henne. Däremellan tipsar vi om ytterligare ett dussin titlar som nyligen kommit ut de senaste två veckorna.
Trevlig läsning!
/Sölve Dahlgren, chefredaktör
INTERVJUN
Håkan Nesser om deckarpriser, dekaloger och fördelen med dödskrokar
Håkan Nesser har vunnit rader av priser för sina kriminalromaner. Ett av dem överlämnades i form av kontanter – en kameraväska fylld med hundralappar. I den här intervjun berättar han också vad dekalogen betyder för deckare.
Få av våra idag aktiva deckarförfattare har varit verksamma lika länge som Håkan Nesser. Sedan deckardebuten 1993 med Det grovmaskiga nätet har han skrivit trettio kriminalromaner och ett stort antal kriminalnoveller, plus en hel del utanför genren. Hans böcker sålt i över 20 miljoner exemplar och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han har också tilldelats en mängd prestigefyllda deckarpriser. Boktugg passade på att sitta ner för ett samtal med Håkan Nesser under Ystad Deckarfestival, naturligtvis nyfikna på om han tänker knyta ihop deckarsäcken nu när Det finmaskiga nätet släpps i augusti.
När Håkan Nesser deckardebuterade 1993 var han med och drog igång den moderna svenska deckarvågen tillsammans Henning Mankell vars Mördare utan ansikte (1991) publicerats två år tidigare. Som författare hade Håkan dock debuterat redan 1988 med romanen Koreografen. Men hur kom det sig att han gav sig in på deckarspåret?
Att skriva i en växande genre
Håkan Nesser förklarar att han från början egentligen inte tänkt sig att skriva en deckare. ”Jag skulle ju bli en riktig författare, trodde jag. Men så hade jag en romanidé som helt enkelt bara funkade som kriminalroman. Varför det blev så vet jag egentligen inte. Men genren är intressant, du måste berätta en god historia och döden är närvarande. Och det gäller för all litteratur egentligen. Problemet idag är väl utgivningsmängden, att det också ges ut mycket dåligt. Anne Holt hade rätt när hon sa att inget är så dåligt som en dålig deckare och inget är så bra som en bra deckare.”
Mycket har förändrats på den svenska deckarscenen sedan början av 1990-talet. Håkan berättar att det var speciellt i början när de var relativt få författare, Henning Mankell som var först och han själv och Åke Edwardson som följde efter. Kvinnorna var extremt få fram till slutet av nittiotalet. ”Skillnaden i dag är framför allt mängden. Det blev som en tsunami som håller i sig. Och Nordic Crime, gränsen för vad som är nordiskt kryper allt längre söderut, till norra Tyskland, England och Shetlandsöarna. Scenen är större. Alla vill vara med på tåget.”
Vikten av att berätta en god historia
Vi återvänder till att tala om deckargenren och skrivandet, och Håkan utvecklar sitt resonemang.
”Det här är vad folk läser och man ska inte underskatta läsaren och vikten av att just berätta en bra historia, en plot som berättas på rätt sätt. Har man hantverket och kan skriva gäller det egentligen bara att hitta en historia som är så jäkla bra att det blir något. Det är en konstart och ett hantverk som är intressant.”
Även om Håkan Nesser har ett fint arbetsrum hemma, ligger han helst i soffan och skriver. ”Jag har ingen disciplin, men det behövs inte, det går ändå. En stund här och där, jag har lätt att komma in i det igen. Belöningen är när man nått slutet och får läsa helheten, när storyn finns men man kan ändra och göra allt bättre. Det finns så mycket skrivglädje i att skriva deckare. Det är klart att skrivandet ibland kan vara som att simma i cement, men det finns något verkligt lustfyllt i kriminalromanen.”
AKTUELLA SPÄNNINGSTITLAR
Vita skuggor av Rebecka Edgren Aldén (Romanus & Selling) – en död kropp och en oväntad gäst ombord på ett bröllopssällskap drar sjöräddaren Annika in i ännu ett mörkt mysterium i fjärde delen av spänningsserien Sjöräddarna.
Mareld av Elinor Kapp (Bokfabriken) – ett brutalt överfall i en roddbåt sätter fart på en dramatisk mordutredning i sjätte delen av serien Mord i skärgården, där både polisen Eddie och hotellägaren Stella kämpar mot sabotage, svek – och klockan.
Guds bödel av Walther Rebernik (Word Audio Publishing) – en demonmaskerad mördare tvingar advokaten Jan Rose tillbaka in i mörkret i andra delen av thrillerserien Köpenhamnsdåden, där gränsen mellan rättvisa och hämnd suddas ut.
Dödsdömd av Katarina Waderius (Solentro) – Carina Karlqvist vill leva i lugn och ro, men hoten hopar sig och mörka krafter närmar sig i denna fartfyllda thriller om rättvisa, svek och kampen för att skydda dem man älskar.
Sista ordet av Elly Griffiths (Modernista, övers: Ylva Spångberg) – Ett dödsfall bland författare leder till en ny mörk utredning för Harbinder Kaur när en retreat förvandlas till en mordplats i denna fjärde mysdeckare med skarp brittisk ton.
Alla djävlar är här av Louise Penny (Modernista, övers: Carla Wiberg) – Kommissarie Gamache dras in i ett mörkt familjedrama i Paris när ett mordförsök avslöjar hemligheter med globala konsekvenser i den sextonde delen i den internationellt hyllade serien.
Vrakdykaren av Elisabeth Öhman & Charlotte Sirc (Bokfabriken) – En död dykare, hemligheter från havets botten och kopplingar till ett gammalt dödsfall kastar Birgitta Bauer in i en farlig mordgåta i första delen av en ny mysdeckarserie på Öland.
Liv och döden av Siri Gustafsson (Printz Publishing) – En nyanställd hästskötare kliver rakt in i ett mysterium när hennes företrädare hittas mördad. Idyllen på Lycktorp rymmer mörka hemligheter i första delen av en ny mysdeckarserie.
Huset : Del 2 av Marco L. Nobis (BoD) – Ett rituellt mord leder kriminalkommissarie Niels Munk-Rasmussen in i en värld av organiserad brottslighet och internationella kopplingar. Andra delen i trilogin om Gert-Inge Ekdahl bjuder på brutal spänning från Malmö till Medelhavet.
Dödlig synd av Ann-Charlotte Persson (Lind & Co) – Ett försvinnande vid midsommar i Skåne visar sig ha kopplingar till ett ouppklarat mord trettio år tidigare i första delen av serien Morden i Skåne.
Anno 1676 av Michael Swidén (Svedsko Förlag) – En massgrav i Halmstad kopplar samman nutida polisarbete med 1600-talets krig och släkthemligheter i en historiskt laddad kriminalroman.
Tystnadens eko av Carola & Mikael Ressem (Lind & Co) – Birger Andréasson återvänder till Spanien för ett sista farligt möte med seriemördaren Urban Söder i femte delen av serien Morden på Solkusten.
HALLÅ DÄR …
… Christina Lar som är aktuell med Fem järn i elden
Christina Larsson inledde karriären som deckarförfattare 2007 med 5:e Moseboken och till dags dato har hon åstadkommit inte mindre än tjugoen deckare (varav två i samarbete med Caroline Grimwalker respektive Cecilia Sahlström). Böckerna ingår i tre olika serier – Ingrid Bergman-serien, Sektion M och Agenturen – och sammanlagt har de sålt i cirka två miljoner exemplar i sju länder. Den 17 juni släpps Fem järn i elden (Romanus & Selling) som är femte delen i Agenturen-serien. Boktuggs Kerstin Bergman ställde ett par korta frågor:
Hur fick du idén till den nya boken och kan du berätta något kul om skrivandet av den?
”Fem järn i elden är sista delen/finalen i serien om Agenturen. Här kulminerar allt – gamla hemligheter avslöjas, svek får konsekvenser och alla lösa trådar från tidigare delar vävs samman i en oväntad och chockerande upplösning. Idén fick jag efter att ha läst om politiska händelser i Sverige på 70- och 80-talet. Det har varit otroligt roligt att grotta ner sig i svensk ’nutidshistoria’.”
Kan du tipsa om någon bra spänningsroman du läst (eller lyssnat på) nyligen på svenska?
”Jag vill tipsa om Christoffer Carlssons En liten droppe blod (Albert Bonniers förlag 2025), den är underhållande med oväntade vändningar och ett målande språk.”
🤟 Tack för att du prenumererar …
… det gör oss glada. Vi hoppas att du gillade intervjun. Har du förslag på vilka författare vi ska intervjua framöver så svara på enkäten nedan. Där finns även ett fält där du kan fylla i ett namn på en författare du vill läsa mer om.
Och du får väldigt gärna tipsa dina vänner som gillar spänningsgenren om att bli prenumeranter precis som du. Skicka dem denna länk: