Kistmakarna

Kistmakarna
Författare
Förlag Schildts & Söderströms
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor313
Vikt530 gr
Utgiven2021-02-02
SABHcd
ISBN 9789515251459

Morgonen efter riksdagsvalet 2018 vaknar den avdankade författaren Erik med värkande rygg och kläderna på. Livet ter sig ovisst, så som det varit alltsedan skilsmässan sju år tidigare.  

Om det inte var för soffan och kylskåpet på Farkh, Föreningen Arbetarkultur och Historia, samt de magra arvoden han erhåller som förtroendevald i socialnämnden, skulle Erik ha svårt att klara sig. Tillsammans med vännerna Kåre, Sonja och Hoffman drar han igång studiecirkeln Bygg din egen kista. Medan kistorna byggs och Sverige småningom får en ny regering tar också Eriks liv en ny riktning.  

Kistmakarna utspelar sig i arbetarföreningar, i övergivna torp och i nersläckta rum på just de platser där de stora besluten får effekt, på platser där vi alla lever våra liv.

 

Österbottningen och Sverigefinländaren Robert Åsbacka (f. 1961 i Terjärv) kan efter fem romaner ses som en av Nordens främsta prosaister. Innan han romandebuterade med Döbelns gränd (2000) hade han bland annat knäppt minkburar i Korsnäs, lossat långtradare i Nykarleby, reparerat kylskåp i Mariehamn, byggt hjullastare i Eskilstuna och lastat fartyg i Åbo. Han hade också blivit akademiker i Stockholm och avancerat rätt långt på en doktorsavhandling om R.R. Eklund. De flesta av dessa aktiviteter har kommit till nytta i hans författarskap. [....]

Hans sakkunnigt och lakoniskt skildrade arbetarmiljöer är för det mesta en männens och pojkarnas verklighet, där våldet alltid är immanent.
Tuva Korsström, Från Lexå till Glitterscenen  

Robert Åsbacka bor i Eskilstuna. Han debuterade år 1988 och har gett ut över 10 verk. Kring torget i Skoghall (2006) nominerades till Finlandiapriset och romanen Orgelbyggaren (2008) nominerades till Runebergspriset och Nordiska rådets litteraturpris.