Slava Ukraini! : kvinnors motstånd under Rysslands krig

Slava Ukraini! : kvinnors motstånd under Rysslands krig
Författare
Förlag Bite the Bullet Press AB
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor188
Vikt394 gr
Utgiven2023-01-04
SABKmad.6
ISBN 9789198807219

Vårens viktigaste reportagebok! Den prisbelönta journalisten och författaren Lisa Bjurwald riktar ljuset mot de ukrainska kvinnornas motståndskamp under Europas nya storkrig.

"En lysande rapport från Europas flyktingland (…) En stark skildring av de ukrainska kvinnornas motstånd." – Dagens Nyheter

* NOMINERAD TILL WENDELAPRISET FÖR BÄSTA SOCIALREPORTAGE 2023 *

Ukraina förväntades bara klara några dygns anfallskrig från det jättelika landet i öst. Men nationen har överraskat omvärlden med sitt motstånd. I frontlinjen både bokstavligt och bildligt står de ukrainska kvinnorna.

De strider i en av Europas mest kvinnotäta arméer, leder demonstrationer i stad efter stad, programmerar mot rysk desinformation, lobbar från politiska nyckelpositioner och massflätar kamouflagenät.

Den prisbelönta svenska journalisten och författaren Lisa Bjurwald (BB-krisen, Europas skam, Gärningsmannen är polis, Skrivbordskrigarna m.fl.) har bevakat kriget från invasionens start, med särskilt fokus på kvinnors roller och utsatthet.

I nya reportageboken Slava Ukraini! skildrar hon de ukrainska kvinnornas upplevelser och motståndskamp under det storkrig som kommer att prägla Europa och världen under många år framöver.

Ur recensionerna:

"[Lisa Bjurwald] dras skickligt till de ämnen som bränner allra mest. (…) Boken har skrivits och getts ut på kort tid, vilket inte gör den till ett mindre viktigt sanningsvittne, tvärtom. (…) Rädslan, den outhärdliga sorgen och den stress som kriget för med sig slår igenom på sidorna. Det här är en viktig reportagebok."
Borås Tidning

"Ett både skrämmande och starkt vittnesmål om hur kvinnor drabbas och gör motstånd mot kriget i Ukraina. (...) Boken blandar vittnesmål med intervjuer och skildringar från författarens egna resor till Polen och Ukraina mitt under pågående krig. Det är personligt skrivna texter och djupt berörande vittnesmål om hur kvinnor drabbas av krig. (...) Slava Ukraini! är ett viktigt tidsdokument om en av vår tids stora tragedier."
– BTJ, betyg: 4 av 5

"... ett viktigt samtidsdokument som visar att människor i krig må vara utsatta, men de bjuder alltid på motstånd."
Sydsvenskan

"... Jag imponeras av Bjurwalds gedigna fotarbete (...) Hon återger samtalen i levande dialoger, hon ser händelserna och sina samtalspartners med en skarp och orädd blick och hon möter med respekt alla hon pratar med. (...) En viktig bok som också visar hur mycket en enda person med rätt inställning och energi kan åstadkomma. (...) Jag hoppas på fler reportageböcker från Lisa Bjurwald och hennes förlag. De behövs."
Expressen

"Slava Ukraini! är välskriven och viktig i debatten om det krigshärjade Ukraina. Det känns autentiskt att läsa och berättelserna är så levande att det känns som att man följer med som åskådare på Bjurwalds resor."
Feministiskt Perspektiv

"Författarens perspektiv är kvinnornas. Så som Lisa Bjurwalds skarpa öga i både [tidigare böckerna] BB-krisen och Gärningsmannen är polis; det finns en story här som inte får glömmas, en berättelse vi inte får blunda för. Den gör ont men måste blottläggas, annars kan aldrig rättvisa skipas. (…)
Vi är skyldiga att inte vika undan blicken."
Hudiksvalls Tidning