Från runor till radiovågor : historien om Kista Science City

Från runor till radiovågor : historien om Kista Science City
Författare
Förlag Anna Ma Media
GenreTeknik
FormatEbok (PDF)
SpråkSvenska
Antal sidor204
Vikt0
Utgiven2019-10-16
SABP:bf Kista Science City
ISBN 9789198180916

En rysare i svensk innovation och en dokumentär om Kista, en liten plats mitt i Sverige, en förort till Stockholm. Vikingabyn har blivit ett science city, där spetskompetens och innovativt tänkande är det primära. IBM och Ericsson var pionjärerna som fick allting att hända. De drog till sig andra, inte minst globala företag inom data och telekommunikation, samtidigt som elektroniken började sitt segertåg. Modern mobiltelefoni föddes här, nordiska televerken, främst svenska Televerket, och Ericsson var de första företagen i världen som fick mobiltelefoni att fungera över gränserna. Mobiltelefoni från Sverige förändrade världen.


Att bygga Kista växte till en rörelse och eldsjälar klev in på arenan: företagsledare, professorer, akademiker, ingenjörer, politiker, stadsbyggare, fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, anställda, studenter... Här är tempot högt. Inte bara forskare och studenter inom akademi och industri är engagerade i utvecklingen av det digitala samhället. En mångfald innovationer skapas i korsningen mellan konst, vetenskap och kultur. Sveriges idoler i framtiden bör vara unga, smarta, svenska, uppfinnare!


Inger Björklind Bengtsson, journalist, skribent, redaktör, var med Ericsson i Kistas begynnelse 1977 och har upplevt den enorma utvecklingen inom samhälle och teknik i denna gamla kulturbygd.