Infekterat beteende : hur hjärna och immunsystem kommunicerar vid autism, schizofreni och depression

Infekterat beteende : hur hjärna och immunsystem kommunicerar vid autism, schizofreni och depression
Författare
Medverkande
Förlag Pavus utbildning
GenreMedicin
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor189
Vikt479 gr
Utgiven2013-05-30
SABVef
ISBN 9789197666060
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
”Neurovetenskap är för närvarande ett av de mest spännande vetenskapliga fälten. Inom neurovetenskapen är ett av de hetaste forskningsområdena kopplingen mellan immunsystemet och hjärnan. Paul Patterson presenterar en klarsynt och uppdaterad genomgång av området. Denna forskning har djupgående konsekvenser för vår förståelse av sjukdomar som schizofreni och autism.”

John McGrath, Queensland Brain Institute, University of Queensland



”Pattersons bok är så tydlig och övertygande att den kommer att tilltala både kliniskt verksamma läkare, familjemedlemmar som försöker förstå en anhörigs sjukdom och alla läsare som gillar medicinska deckare. En klarsynt sammanfattning av historik och nuvarande kunskapsläge gällande ”smittsamma” vägar till psykisk sjukdom.”

American Journal of Psychiatry



”Kan psykisk sjukdom och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ha samband med infektioner? Kan autoimmuna reaktioner ligga bakom tvångssyndrom och ADHD, sängvätning och separationsångest, ja, till och med psykos och autism? Thomas Sydenham beskrev redan på 1660-talet danssjuka (med neurologiska och psykiatriska symptom), men det dröjde nästan 200 år innan man förstod att sjukdomen hade samband med reumatisk feber och ytterligare lång tid innan det blev klart att tillståndet kunde behandlas med penicillin. Skall det ta lika lång tid innan vi inser att vissa akut debuterande neuropsykiatriska symtom också borde behandlas med antibiotika och annan immunmodulerande terapi? Paul H Patterson har skrivit en fascinerande, lärd och ändå lättläst bok om detta. Infekterat beteende är en bok som borde läsas av alla som sysslar med psykiatri och pediatrik, och då tänker jag både på dem som är satta att utreda och behandla och dem som själva är drabbade eller har nära anhöriga som drabbats av svårförståeliga snabbt insättande, ofta mycket funktions­nedsättande, förändringar i beteendet och det emotionella välmåendet.”

Christopher Gillberg Professor/överläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg