Huvud, hand, hjärta: den nya kampen om erkännande och status

Huvud, hand, hjärta:  den nya kampen om erkännande och status
Författare
Medverkande
Förlag Bokförlaget Stolpe
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatKlotband
SpråkSvenska
Antal sidor381
Vikt814 gr
Utgiven2023-10-05
SABDgoh
ISBN 9789189696198

Välmående demokratier är utformade av och för högutbildade människor. Det menar den brittiske författaren och debattören David Goodhart i Huvud, hand, hjärta den nya kampen om erkännande och status. Det han kallar den kognitiva klassen formar samhällen där deras värderingar och prioriteringar dominerar politik och debatt. De är välbetalda, universitetsutbildade och hör till globaliseringens vinnare, och de låter experter fatta beslut som gynnar deras intressen. 

Fram växer en kognitiv meritokrati, en styrande elit som fjärmar sig från övriga medborgare. Resultatet blir polarisering och populism. Stödet för Donald Trump, brexit och Sverigedemokraterna är en reaktion mot ett etablissemang som ignorerar människor med andra erfarenheter och kunskaper. Detta, menar Goodhart, förklarar till stor del den nuvarande politiska turbulensen i Europa och USA. 

Han argumenterar för att det är nödvändigt att höja statusen på yrken och utbildningar som inte är renodlat teoretiska. Under de senaste åren har dessutom behovet av dem ökat. Vi behöver fler i yrken som kräver praktisk och emotionell begåvning. Kraven på akademisk examen i nästan varje yrke har gått för långt. 

Huvud, hand, hjärta sätter fingret på ett samhällsproblem som angår oss alla. Boken har ett nyskrivet förord av författaren.