fbpx

Det nya motståndet - om regnbågar mot förtryck

Det nya motståndet - om regnbågar mot förtryck
Serie Agoras årsbok 2001
Författare
Medverkande
Förlag Premiss
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor204
Vikt340 gr
Utgiven2001-01-01
SABOabk
ISBN 9789189483101
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Regnbågskoalitioner mellan nya sociala rörelser växer sig allt starkare.Samtidigt ser vi att klyftorna mellan rika och fattiga fortsätter att växa både inom och mellan länder. Parallellt med denna utveckling kan vi konstatera att en majoritet av medborgarna bde i Sverige och i andra lènder anser att landet styrs av ett ftal stora intressen som verkar fÜr sitt eget bèsta och inte hela samhèllets.
DET NYA MOTSTÅNDET - om regnbågar mot förtryck handlar om de motkrafter som nu växer fram mot orättvisor och förtryck. Boken vill förklara orsakssammanhangen bakom växande samhällsklyftor utifrån att den fattige är fattig därför att avsaknaden av makt kringskär hans eller hennes möjligheter att forma sina livsvillkor. Åtgärder mot de växande klyftorna handlar då om makt.

Förtrycket har olika ansikten. Maktens fördelning beskrivs från individens mikrokosmos över de marginaliserades tysta motstånd till den globaliserade ekonomins centrum och periferi. Makten över arbetets organisering, konsumentmakten, de nya sociala rörelserna och facket som global rörelse lyfts fram. Vi kan skönja en regnbåge av rörelser med många olika åsikter och perspektiv som mobiliserar mot olika former av förtryck.
Vill vi att klyftorna ska fortsätta att växa? Är det rätt och rimligt att samhället styrs, eller kan upplevas vara styrt, utifrån ett fåtals intressen? Kan nya och gamla sociala rörelser i samverkan bli effektiva motkrafter mot orättvisor och förtryck?

Stäng meny