Det börjar : sorgerefräng

Det börjar : sorgerefräng
Författare
Medverkande
Förlag Rámus Förlag
GenreLyrik
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor268
Vikt486 gr
Utgiven2024-02-22
ISBN 9789189105713

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina drabbas Anja Utler av en stor sorg samt djup känslomässig och intellektuell kris. Hur förhålla sig till sin nära relation till det ryska och sin roll som poet i en tid när människor massakeras och liv slits sönder.

De 209 dikterna blir en del av en sorgeprocess och kompletteras med en essä om krisen och att försöka bejaka känslorna istället för att avvärja dem. Hur kan känslor visa på vikten av sociala förändringar och få oss att agera mänskligare? Och hur påverkar det samhälleliga minnet av andra världskriget och Förintelsen reaktionerna på Rysslands mål att förinta Ukraina?

Anja Utler är född 1973 i Schwandorf i Bayern. Hon debuterade 1999 och introducerades på svenska 2008 med låga, som även kom att påverka den svenska samtidspoesin. Hon har även utkommit med Utövat: en kurskorrigering. Idag är Utler en centralfigur på den tyska lyrikscenen och för Det börjar. Sorgerefräng belönades hon 2024 med Tysklands största poesipris, Peter Huchel Preis.