Honorine Hermelin : handens, hjärnans och hjärtats pedagog : medborgarbildning och visioner vid Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad

Honorine Hermelin : handens, hjärnans och hjärtats pedagog : medborgarbildning och visioner vid Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad
Författare
Förlag Premiss
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor48
Vikt133 gr
Utgiven2022-04-14
SABEv
ISBN 9789189077270

År 2021 var det 100 år sedan Sveriges kvinnor för första gången fick rösta i ett riksdagsval. År 1922 genomfördes urkursen vid Fogelstad Kvinnliga medborgarskola. Fram till år 1954 deltog över 2 000 kvinnor i kurser på skolan.

I den här skriften får vi en inblick i de idéer och tankar som låg till grund för verksamheten vid Kvinnliga medborgarskolan. Många av dem är förvånansvärt aktuella även i vår tid, när demokrati och jämställdhet återigen utmanas, både i Sverige och i andra länder. Vi får här stifta bekantskap med några av de pionjärer som verkade vid skolan för snart 100 år sedan. Särskilt gäller detta Honorine Hermelin, en karismatisk ledare och lysande pedagog som under många år verkade som rektor och lärare vid Fogelstad Kvinnliga medborgarskola.

Honorine Hermelin: Handens, hjärnans och hjärtats pedagog är skriven av idéhistorikern Lena Eskilsson, under många år verksam som forskare och lärare vid Umeå universitet.