Beredskapsfolket : krigshot och vardag hos de inkallade krigsåren 1939-1945

Beredskapsfolket : krigshot och vardag hos de inkallade krigsåren 1939-1945
Författare
Medverkande
Förlag Carlsson
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor391
Vikt652 gr
Utgiven2022-10-31
SABKc.54
ISBN 9789189065413

I runda tal kallades två miljoner svenska män in under beredskapsåren 1939 45. Högerledaren Gösta Bagge liknade Sveriges försvar vid denna tid vid en igelkott med taggarna utåt, riktade åt alla håll, redo att försvara sig. Det är denna igelkott, eller rättare sagt, dess taggar, som är föremålet för den här boken männen och kvinnorna som frivilligt eller som inkallade kom att utgöra beredskapsfolket.

Lars Ericsson Wolke tar läsaren med till andra världskrigets dagar och belyser stämningsfullt de inkallades vardag i Sverige när hotet om krig och ockupation hängde över landet. Vad fick de över-gripande politiska och militära besluten för konsekvenser för de inkallade och deras familjer? Hur upplevde de förhållandena i fält, i kustbandet, på fartygen eller i luften?

Det här är de vanliga människornas beredskapshistoria, såväl de i uniform som deras anhöriga, men hela tiden sedd i skuggan av de dramatiska världshändelser som utspelades runt våra gränser, och ibland även innanför dem.

Lars Ericson Wolke är en av Sveriges främsta militärhistoriker och har skrivit ett trettiotal böcker i ämnet. Han är professor emeritus vid Försvarshögskolan, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och Kungliga Samfundet för utgivandet av handskrifter rörande Skandinaviens historia samt tidigare ordförande i Svenska militärhistoriska kommissionen.