Varför finns jag?

Varför finns jag?
Författare
Medverkande
Förlag Olika Förlag
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor28
Vikt190 gr
Utgiven2016-05-20
SABHcf
ISBN 9789188347053
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Går det att köpa ett barn i affären?
Eller göra ett av lera?
Få ett av tomten?
Hur går det egentligen till?


Boken berättar om ett barn som precis som så många andra funderar på hur det blev till. En spännande berättelse skapad med humor och värme, som skildrar assisterad befruktning på ett självklart sätt för alla barn.


OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden. MILJÖ OCH HÅLLBARHET: På OLIKA vill vi värna det hållbara och klimatkloka läsandet. Därför trycks våra böcker på andra sidan Östersjön, i Baltikum, på ett FSC-märkt papper och på ett tryckeri som är certifierat med Svanen. Lite närmare, lite dyrare, mycket bättre! 


Sagt om boken:

Har just läst den sex gånger i sträck för 6-åringen som skrattar så hon blir tårögd på flera ställen och nu har lagt den i högen som ska med till förskolan imorgon. "Den måste vi läsa med mina kompisar!"

Carina, läsare


Äntligen en smart och rak bok om assisterad befruktning. Som tar barns frågor på största allvar men samtidigt vågar lyfta humorn i funderingarna. Tack och bock för det!

Anna Matzinger, Vi föräldrar


Boken skulle kunna bli stelt tråkig, men det är den inte alls. Såväl undertecknad som den sexåring och tioåring som får boken uppläst för sig skrattar högt emellanåt och det trots att boken egentligen vänder sig till mindre barn, rekommendationen är från omkring tre års ålder. Skarabördiga illustratören Lina Sandquists teckningar bidrar stort till läsglädjen. Barnets underfundiga frågor i kombination med hennes färgglada och livfulla bilder skapar igenkänning och ger fantasin vingar. Det är lätt att spinna vidare på tanketrådarna och nya frågor uppstår. Varför finns jag? är inte bara att lärorik och nyttig bok, den ger också läsglädje för stora som små.

Skövde Nyheter


Igår fick vi också hem en ny favorit, Varför finns jag? I boken frågar barnet sin förälder varför hen finns. Föräldern svarar tålmodigt på frågor om att köpa barn i en affär, att skapa bäbisar av lera och att steka ägg eller vara en stork. Det är tokroligt och realistiskt och vi som läst Hur görs bebisar? på repeat sen i höstas har ett barn som snabbt svarar men näää, så äre ju inte! Boken behandlar en föräldrarelation där sperman kom från doktorn, en bok om spermadonation alltså. En himla härlig bok med en konversation som känns taget direkt från en 3-årings mun och vi har redan läst den typ tre gånger sen igår.

365 böcker du borde läsa


Åh, vilken fantastisk bok, åh vad vi skrattade och läste igen - och idag lästes den igen!

Linda, läsare


Varför finns jag? av Karin Salmson är en härlig bok som speglar barns fantasi och en alternativ metod att få barn. Det handlar inte bara om att barn som blivit till genom insemination ska få en bok att känna igen sig i utan att andra barn ska se att det finns många olika sätt att bli till på och att alla sätt är rätt. Jag gillade boken eftersom den på ett roligt sätt visar hur barns fantasi är så enkel och lustig men med ett seriöst budskap som även vi vuxna måste bli bättre på att förmedla till barnen.

Fru Fjellström


Bilderna är mysiga med runda gestalter i förenklade och tydliga former. De visas genomgående mot ljusgul bakgrund. Text och bild spelar fint ihop och lyfter helheten. (...) Varför finns jag? fyller en viktig funktion genom att på ett spännande sätt bekräfta att barn kan bli till på olika sätt.

Tine Billing, BTJ


En enkel och fiffig bok om de stora frågorna, med utrymme för lek.

Sebastian Lönnlöv, Tekoppens tankar