Kaos & kalifat

Kaos & kalifat
Författare
Förlag Celanders förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Vikt400 gr
Utgiven2016-12-20
ISBN 9789187393426
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Patrick Cockburns rapportering från de konflikter som har skakat Mellanöstern och utanför har varit i särklass. Han har inte låtit sig bindas av förutfattade meningar utan litat på sina omfattande erfarenheter av regionen och djupa kunskaper om dess historia. Cockburn har haft en anmärkningsvärd förmåga att göra korrekta bedömningar mitt i mycket komplexa kriser. Han förutsåg således att västmakternas invasioner av Afghanistan och Irak inte skulle vara hållbara i längden, att ingreppet i Libyen sannolikt skulle sluta med att rebellgrupper stred mot varandra och att det sunnitiska upproret i Syrien skulle sprida sig till grannlandet Irak. Det kanske mest slående är att han rapporterade om att ISIS höll på att växa till en betydelsefull kraft redan innan statliga underrättelsetjänster var medvetna om hotet.
Kaos & kalifat innehåller ett omsorgsfullt urval av Patrick Cockburns rapportering från konflikterna i Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien. Författarens dagboksanteckningar interfolieras med analyser och aktuella betraktelser. Resultatet är en detaljerad och nyanserad bild av en pågående tragedi.

Dessa konflikter sprids idag till städer i väst och provocerar fram en häftig motreaktion som vägrar att ta lärdom av historien och troligen bara kommer att göra saker och ting värre. I denna  situa­tion blir en författare som Patrick Cockburn med hans genomtänkta, kunniga rapportering helt enkelt oumbärlig.