Allt lidande jag sett : fyra berättelser från den stora depressionen

Allt lidande jag sett : fyra berättelser från den stora depressionen
Författare
Medverkande
Förlag Sjösala förlag
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor260
Vikt419 gr
Utgiven2021-04-05
SABHce
ISBN 9789187193521

I kölvattnet efter börskraschen 1929 kastades USA in i den stora depressionen. Miljontals amerikaner förlorade sin försörjning, sina hem, sin tro på både människan och Gud. I fyra sammanlänkade historier berättar Martha Gellhorn vad arbetslöshet, fattigdom och hopplöshet gör med människor. Allt lidande jag sett (1936), Martha Gellhorns genombrott som författare, är en modern amerikansk klassiker. Med journalistisk precision och en prosa som bultar av empati och vrede levandegör Gellhorn människorna i en epok som kastar skuggor ända in i vår tid.

Martha Gellhorn (1908-1998) var en av förra seklets mest omhuldade krigskorrespondenter och författare till fem romaner, fjorton kortromaner och två novellsamlingar. Hon var under en kort tid gift med Ernest Hemingway och den ende av dennes fruar som lämnade honom, vilket hon dessutom gjorde med de bevingade orden "jag vägrar vara en fotnot i någon annans liv".

Allt lidande jag sett har aldrig tidigare utgivits på svenska och är den första av Sjösala förlags planerade nyöversättningar av Martha Gellhorns samlade verk.

"Allt lidande jag sett skrevs på uppdrag av paret Roosevelt. Texterna blir aldrig kletiga, lättköpta eller övertydliga. De är bara mycket konkreta och man känner andetagen och utsattheten, stoltheten och moralen utan att det blir moralistiskt. Martha Gellhorn ser alla dem hon skildrar i ögonhöjd - så att också vi som läser känner oss sedda." - Stig Hansén, Sydsvenskan