Hjälp oss!

Hjälp oss!
Författare
Medverkande
Förlag Sjösala förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor176
Vikt400 gr
Utgiven2015-06-20
SABOh
ISBN 9789187193101
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på BokbörsenAtt tiggeri har blivit en del av gatubilden har nog inte passerat någon obemärkt; vi ser människor sitta utanför Pressbyrån, vid ingången till ICA-butiken och i tunnelbaneuppgången. Men vad är det som gör att de utsatta EU-medborgarna lämnar hem och familj för en kall trottoar i Sverige?


Hjälp oss! är en bok för alla som vill få en helhetsbild av den hopplösa situationen som i dag råder för företrädesvis romerna från Rumänien - från diskriminering, arbetslöshet och fattigdom i hemlandet till avhysningar, nedbrända boenden och mytbildning i Sverige. Vi möter bland annat Roxana från det lilla rumänska samhället Malu Vanat. Hon berättar hur det är att vara tvungen att lämna barnen och hembyn för att sitta i en Stockholmsförort och försöka få ihop pengar till försörjning av familjen. Vi får också en inblick i det arbete som görs för de utsatta EU-medborgarna i Sverige av engagerade människor som jobbar professionellt med frågan. Hjälp oss! är en resa genom politiska beslut, förtvivlan och hopp, krossade myter om organiserad brottslighet och en historiebeskrivning om ett folk som alltid stängts ute.


Förord av Aaron Israelson, chefredaktör för tidningen Faktum, som snart beger sig till Rumänien för att starta en gatutidning.


Pressröster:


"Kanske för att de är de enda i det här förbannade landet som tar idén om ­alla människors lika värde bokstavligt, antingen det nu handlar om Guds ­påbud eller demokratins löfte. På sätt och vis är den här boken en hyllning till dem: de empatiska och ­solidariska, som vet att vi alla är ­gjorda av samma skrot och korn, som Florin Budulean skriver. Och som fjärran från alla stora politiska beslut om EU-stöd, avhysningslagar och Schengenregler gör vad de kan när de ­möter medmänniskor i nöd."


Petter Larsson - Aftonbladet kultur


"Denna antologi, med sju artikelförfattare, sprudlar av medkänsla och äkta engagemang. Texterna behandlar utsatta EU-medborgare, främst rumänska romer. En minoritetsgrupp som i allmän hopplöshet, med diskriminering och armod i hemlandet, för sin överlevnad utlämnar sig själv till tiggeri i exempelvis Sverige. Det är starka genomtänkta texter. Roxana Fieraru skriver om förnedringen då hon lämnar sina minderåriga barn i Rumänien för att tigga på Stockholms gator. Det är en förklarande och nyttig bok, inte minst för politiska beslutsfattare, om hur illa utsatta stora romska minoritetsgrupper i EU-gemenskapen verkligen är."


Håkan Philipsson - BTJ (182015)


”Hjälp oss!” beskriver en bit verklighet som ingen av oss borde stå likgiltig inför.


Rolf Knutson - Tidningen Dagen