Frankenstein

Frankenstein
Serie Sjösala klassiker
Författare
Medverkande
Förlag Sjösala förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatFlexband
SpråkSvenska
Antal sidor272
Vikt600 gr
Utgiven2013-11-20
SABHce
ISBN 9789187193033
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Did I request thee, Maker, from my clay


To mould me man? Did I solicit thee


From darkness to promote me?


Epigrammet ovan kan läsas på titelsidan i originalutgåvan av Frankenstein. De retoriska frågorna är tagna ur John Miltons epos Det Förlorade Paradiset där den ur paradiset förvisade Adam klagar inför Gud. Temat går igen i Mary Shelleys Frankenstein. Det av människohand skapade Monstret försöker vara god men avvivas av både sin skapare och det samhälle han försöker bli en del av.


Leran som medföljer denna utgåva samt i epigrammet ovanför är symboliskt viktig för skapelsen av Monstret i Frankenstein. Lera, ett av världens äldsta och mest använda material, återfinns i såväl den kristna skapelseberättelsen som i den grekiska myten om Prometheus som skapar människan av lera och sedan straffas av Zeus. De första böckerna skrevs på lertavlor. Kinas kejsare skapade arméer av lerkrigare. I dagens Silicon Valley skapas just nu den verkligt moderna Prometheusberättelsen av just lera: i form av mikrochipet.


I denna nyutgåva tar vi fasta på leran som symbol och material. Vi låter dig som läsare bli en Frankenstein. Genom att ge dig en bit lera att forma blir Du skaparen av Ditt eget Monster.