Du ska dö : en dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal

Du ska dö : en dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal
Författare
Förlag Arx Förlag AB
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor190
Vikt296 gr
Utgiven2012-01-20
SABOepa
ISBN 9789187043017
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Min syster är död,
min pappa har dödat min syster!

Så börjar ett autentiskt larmsamtal till SOS Alarm klockan 21.54 måndagen den 21 januari 2002. Den som ringer larmcentralen heter Songül Sahindal och hon har just sett sin syster Fadime brutalt mördas av deras pappa. Mordet blir det tragiska slutet för en ung kvinna som önskade att själv få skapa sin framtid i Sverige, att själv få välja livsstil och livspartner. Det var ett beslut som inte bara kostade henne en oönskad exil från sin hemstad Uppsala och sina nära och kära i familjen utan också livet.

Det här är berättelsen om Fadime Sahindal, om hennes liv och hennes död och om det rättsliga och samhällspolitiska efterspelet efter mordet på henne. Det är en redogörelse över vad som hände Fadime, över vad hon och andra sade och gjorde i samband med hoten, misshandeln och slutligen det brutala mordet.

Bokens författare är advokaten Leif Ericksson och journalisten Ulf Broberg. Leif Ericksson var Fadimes och senare även Songüls advokat. Han kom att bli djupt engagerad och berörd av fallet. Songül var den som ensam vittnade mot pappan och det var i hennes lägenhet, i hennes hall, som Fadime sköts till döds. Boken bygger till stor del på Leifs hågkomster tillsammans med Songüls minnen och upplevelser, samt på ett omfattande offentligt material bestående av bland annat tingsrättens och hovrättens domar kompletterat med intervjuer och samtal med ett stort antal personer.