Inga undantag : Värdeskapandet i små och medelstora samtidskonsthallar

Inga undantag : Värdeskapandet i små och medelstora samtidskonsthallar
Författare
Förlag Nätverkstan
GenreKonst
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor147
Vikt192 gr
Utgiven2015-10-01
ISBN 9789186717094
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
\\\"Löfgrens gedigna rapport borde bli obligatorisk läsning för landets alla kulturpolitiker. Ja, för var och en som undrar vad vitsen med samtidskonst och dess institutioner egentligen är.\\\"
- Carolina Söderholm, Sydsvenskan

\\\"Varför finns det konst? Och varför är den nödvändig för samhället? Denna essä av Mikael Löfgren kartlägger villkoren för svenska konsthallar inriktade på samtidskonst. Han undersöker deras arbetssätt, finansiering och publik. Samtidskonsthallens del av svensk kulturpolitik må vara liten, dess omedelbara ekonomiska betydelse försumbar, dess tillvaro undanskymd för flertalet. Men granskar man saken närmare framträder konsthallarnas roll som spanare efter alternativa samhällen, laboratorier för nya sätt att leva och sambandscentraler mellan de lokala krafter och globala makter som påverkar hur vi bor, arbetar, känner och lever.

Som essän visar kan även små institutioner ha väldig betydelse. Den verksamhet konsthallarna står för tillför samhället med alla dess medborgare något som är lika livsnödvändigt som omätligt och omätbart, nämligen en förmåga att se sig själva och reflektera över sina platser i helheten. I förlängningen bidrar de till att bemyndiga medborgaren och vidmakthålla demokratin.\\\"
- Ur Stefan Jonssons förord